Tűz volt a Mátrai Erőműben - óriási a kár

InfoRádió / MTI
2012. február 15. 13:02
Tűz ütött ki szerda hajnalban Visontán a Mátrai Erőműben; a lángokat rövid időn belül eloltották, senki sem sérült meg, a kár értéke azonban eléri 3 millió eurót, vagyis mintegy 900 millió forint.

Korcsog Béla, a Mátrai Erőmű Zrt. médiareferense az MTI-vel azt közölte: az első vizsgálat szerint feltehetően az erős havazás és a tartós hideg is közrejátszott abban, hogy kigyulladt a IV-es blokk főtranszformátora, amikor éppen hálózatra kapcsolták az áramtermelő egységet. A tűz nem jelent kiesést az áramtermelésben, mert az erőmű rendelkezik tartalék főtranszformátorral - tette hozzá.

Mint elmondta, a lángok hajnali fél hatkor lobbantak fel a berendezésben, és az üzemi, illetve az állami tűzoltók háromnegyed hétre meg is fékezték a tüzet. Személyi sérülés, illetve a környezetet veszélyeztető szennyeződés sem a tűz kapcsán, sem az oltás során nem történt, a kár értéke azonban eléri a 3 millió eurót.

Korcsog Béla közlése szerint a Mátrai Erőmű Zrt. hasonló károk következményeinek mérséklésére rendelkezik megfelelő biztosítással, a fogyasztókat nem fogja a tűzesetből fakadó hátrány érni.

Kitért arra, hogy a veszteségek mérséklése érdekében a cég előbbre hozta a IV-es blokk nagyjavítását, amelynek során beépítik a tartalék főtranszformátort.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Leviczky Géza, a Mátrai Erõmû technológiai felügyeleti igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Antal Erika tûzoltófõhadnagy, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást