Milyen hatása van a hidegnek az emberi szervezetre?

Infostart
2012. február 2. 15:18
Tavaly mintegy négyszázan haltak meg kihűlés következtében, a halálesetek több mint a fele belső térben, 10-12 Celsius-fokos hőmérsékleten történt - mondta Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten.

Mint a sajtótájékoztatón kifejtette: ilyen rendkívüli, tartós hideghullámra legutóbb 1987-ben volt példa. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint egyre hidegebb időre kell készülni. Ez ellen viszont nem csak a szabad levegőn, hanem a belső térben is védekezni kell, amennyiben ugyanis a belső hőmérséklet tartósan 14 fok alatt van, az hozzájárul az emberi szervezet kihűléséhez - tette hozzá Páldy Anna.

A hidegnek az egészségre közvetlen és közvetett hatása is van. Közvetlen hatás lehet a kihűlés, a fagyási sérülés, illetve a megfagyás. A tapasztalatok szerint a hideghullám után nagyjából három-négy nappal a keringési, szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegségek halmozódása is előfordul - hívta fel a figyelmet a szakember.

A hideg időben elsősorban az idős és krónikus betegek, valamint a kisgyermekek tartoznak a veszélyeztettek csoportjába, Páldy Anna azonban közéjük sorolta a tinédzsereket is, akik - például a divat miatt - kevésbé veszik figyelembe a hideg elleni védekezést és az egészségvédelmi tanácsokat.

Az OKI főigazgató-helyettese kiemelte: ugyan a nagy hideg egyfelől nem kedvez az influenza terjedésének, de gyakrabban megfázunk, amelynek következtében az emberi szervezet a vírusok ellen is védtelenebb. Továbbá, különösen a nem megfelelő öltözködés miatt, gyakoriak a húgyúti fertőzések is. Mindezek, illetve a fagyásos és kihűléses tünetek megelőzése érdekében fontos a réteges öltözködés, különösen a végtagok, valamint az arc, az orr és a fül védelme - hangsúlyozta Páldy Anna.

Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy az előrejelzések szerint péntektől havazás is várható, az utak csúszóssá válhatnak. Ilyenkor általában megnövekednek a 65 éven felüliek töréses balesetei, ezért az idősebbek számára azt ajánlják, inkább ne menjenek ki az utcára.

Páldy Anna arra is kitért: a hideg időre a szükséges vészforgatókönyvekkel az egészségügy is felkészült. A hidegben, esetleges hóakadályokra is felkészülve, az egész országban biztosítani kell a betegellátást, a mentést, a betegszállítást és a gyógyszerellátást. Ennek érdekében a megyei védelmi bizottságok már a hét elején megkezdték a felkészülést. Az egészségügyi ellátás biztosítását a megyei tiszti főorvosok koordinálják - mondta az OKI főigazgató-helyettese.

Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa csütörtökön azt mondta: a leghidegebb nappalok várhatóan szombaton és vasárnap lesznek, a jövő héten viszont további erőteljes lehűlés várható, a leghidegebb éjszakák a jövő hét második felében várhatók.

Szombaton sokfelé várható a havazás. A jelenlegi előrejelzések szerint az Alföldön nagyjából 20-30, a nyugati országrészben 10-20 centiméter vastag hótakaró lehet. A legkevesebb hó észak-nyugaton várható, ott várhatóan nagyjából 1-5 centiméter hó hull majd.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint az extrém hideg idő miatt jelenleg az ország hat megyéjében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés. A péntekre vonatkozó előrejelzésben összesen tizenegy megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet fõigazgató-helyettese
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást