Sikeres évet zárt a magyar mezőgazdaság - a nap hírei

Infostart
2012. január 15. 22:35
A vidékfejlesztési miniszter szerint az uniós csatlakozás óta a legeredményesebb évét zárta tavaly a magyar mezőgazdaság. Javult a munkaerő-piaci helyzet Magyarországon 2011 első három negyedévében. A francia Becsületrendet adta át Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezetőnek a francia külügyminiszter. A nap legfontosabb hírei január 15-én.

A vidékfejlesztési miniszter szerint az uniós csatlakozás óta a legeredményesebb évét zárta tavaly a magyar mezőgazdaság. Fazekas Sándor a távirati irodával közölte: az agrárágazat teljesítménye 2011-ben mintegy 20 százalékkal nőtt az előző évhez képest, kibocsátása pedig elérte a 2 ezer milliárd forintot. A miniszter elmondta: az időjárás tavaly próbára tette a gazdálkodókat, mivel nemcsak a fagy, hanem az aszály okozta károkkal is meg kellett küzdeniük. Ennek ellenére növekedett a gazdák jövedelme és a magyar élelmiszerek iránti kereslet mind bel- mind pedig külföldön. Hangsúlyozta: az agrárágazat adta a nemzetgazdasági export csaknem 40 százalékát az elmúlt évben. Fazekas Sándor arról is beszélt, hogy a tárca idei költségvetése meghaladja a 709 milliárd forintot; ebből az agrártámogatások összege 626 milliárd forint.

A kedvezőtlen külgazdasági környezet ellenére javult a munkaerő-piaci helyzet Magyarországon 2011 első három negyedévében: a válság mélypontját jelentő 2009 harmadik negyedévéhez képest 2011 azonos időszakában mintegy 70 ezerrel több munkavállalót foglalkoztattak a nemzetgazdaságban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A most közölt adatok alapján ez a 15-64 éves népesség esetében 56,4 százalékos foglalkoztatási rátát jelentett. A tájékoztatás szerint a javuló foglalkoztatás mellett a munkanélküliek száma nem változott, a munkanélküliségi ráta 2011 harmadik negyedévére 0,2 százalékponttal csökkent, éves szinten 10,7 százalékra mérséklődött.

A Fidesz szóvivője szerint a fellélegző piaci szféra felszívja azoknak egy részét, akiknek megszűnt vagy megszűnik az állása a közszférában, a többieken a kormány által indított Karrier-híd program segít majd. Selmeczi Gabriella a leépítéseket azzal magyarázta, hogy a kormány az elmúlt hónapokban számos felesleges szabályt szüntetett meg, az ezek ellenőrzését szolgáló állások így feleslegessé váltak. Az MSZP korábban azt hangoztatta: az újabb elbocsátásokkal már csaknem 10 százalékos a leépítés a közszférában. Gúr Nándor, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke közleményében emlékeztet: a tavalyi leépítések után újabb 6.719 embert bocsátanak el a közhivatalokból, és az elküldöttek nagy része tapasztalt szakember.

A Külügyminisztérium vasárnapi értesülései szerint tizenkét magyar volt a balesetet szenvedett Costa Concordia óceánjáró hajón, kettejük sorsáról még nem tudni semmit - közölte a tárca sajtófőosztályának vezetője. Tóth József hangsúlyozta, hogy eddigi információik a hozzátartozók bejelentéseiből és az utazásszervezőktől származnak, az olasz hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást a magyar érintettek számáról. Korábbi hírek szerint 11 magyar volt a hajón. Közben ötre emelkedett a szerencsétlenség halálos áldozatainak száma, hetvenen megsérültek, 17-en eltűntek. A 115 ezer tonnás, 14 emeletes óceánjáró fedélzetén négyezer emberrel pénteken késő este feneklett meg a toscanai partok közelében fekvő DZSILJO (Giglio) szigeténél. A hajó kapitányát őrizetbe vették, és azzal gyanúsítják, hogy az ő figyelmetlensége okozta a szerencsétlenséget.

Magyar hónapot is tartanak Mariborban az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatban - tájékoztatott Magyarország ljubljanai nagykövete. Szent-Iványi István elmondta: finn és észt művészek mellett magyar alkotók munkái is láthatók egy textil- és egy ékszerkiállításon, egy másik tárlaton ugyanezen országok képregényrajzolói mutatkoznak be. Februárban a többi között Victor Vasarely alkotásait tekintheti meg a közönség, koncertet ad Bogányi Gergely és Lajkó Félix, valamint a Jelenkor folyóirat irodalmi estjét is megrendezik Mariborban a 2010-es európai kultúrfőváros, Pécs közreműködésével.

A francia Becsületrendet adta át Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezetőnek a francia külügyminiszter. Alain Juppé Rangúnban találkozott a Nobel-békedíjas politikussal. Nicolas Sarkozy francia elnök pénteken telefonon tájékoztatta Aung Szan Szú Kjit arról, hogy a demokrácia és országa szabadságának szolgálatában kifejtett tevékenysége elismeréseként részesül a magas francia kitüntetésben. A húsz éven át házi őrizetben tartott mianmari ellenzéki vezető reményét fejezte ki, hogy az országában történt legutóbbi változások hozzájárulnak a demokratizálódáshoz és a nemzeti megbékéléshez. A mianmari hatóságok pénteken 300 politikai foglyot engedtek szabadon.