eur:
393.73
usd:
369.31
bux:
65661.5
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elhunyt Garas Dezső - a nap legfontosabb hírei

Elhunyt Garas Dezső, a Nemzet Színésze. Teljes megújulást ígér júniusra az ország életében a Fidesz frakcióvezetője. Szakértők szerint válságos évet zárt az ingatlanpiac.

77 éves korában, elhunyt Garas Dezső, a Nemzet Színésze. A Kossuth-díjas színművészt hosszan tartó betegség után pénteken érte a halál. Garas Dezső a Színház-és Filmművészeti Főiskolán tanult 1953-tól 1957-ig. Több évtizedes színházi pályafutása alatt tagja volt a többi között a Madách Színháznak, a budapesti Katona József Színház és a Vígszínháznak. 2004-tól a Nemzeti Színház művésze volt. A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze. Híres filmszerepei között található a Két félidő a pokolban című film, majd 1973-ban Minarik Edét alakította a Régi idők focija című filmben. Országos siker volt az Abigél című négyrészes tévéfilmsorozat is, amelyben König tanár urat játszotta. Garas Dezsőt a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti. Búcsúztatásáról később intézkednek.

Lázár: Júniusra minden megváltozik

Teljes megújulást ígér júniusra az ország számára a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János a Délmagyarországnak adott interjúban úgy fogalmazott: ekkorra összeáll a rendszer, és kiderül, jobban működik-e az új Magyarország. A kormánypárti politikus azt mondta: 2012 júniusára az országban minden megváltozik, utána következik egy konszolidációs, nyugodtabb időszak. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a hatékonyabban, szervezettebben működő állam nem jelenti a demokratikus garanciák eltűnését.

Drágul az üzemanyag

Drágulnak az üzemanyagok az újév első napján, miután a forgalmi adó 25-ről 27 százalékra emelkedik. Számítások szerint literenként 6 forinttal kell többet fizetni a 95-ös benzinért, és 7 forinttal a gázolajért. A benzin ára január elsejétől új csúcsra emelkedik, és 406-408 forint lesz, a gázolaj ára 427 forintra nő

Így számolhatjuk el az üzemanyagárakat

Közzétette a januárban elszámolható üzemanyagárakat az adóhatóság. Az általános forgalmi adó emelkedése miatt a 95-ös ólmozatlan motorbenzin literenként 407 forinttal, a gázolaj 443 forinttal, a keverék 434 forinttal, az autógáz pedig 234 forinttal számolható el január 1-je és 31-e között. A magánszemélyeknek akkor nem kell számlát beszerezniük a tankolásról, ha a közleményben szereplő árak szerint számolják el az üzemanyagköltséget.

Válságos évet zárt az ingatlanpiac

Válságos évet zárt az ingatlanpiac - mondta a Magyar Ingatlanszövetség elnöke. Mehrli Péter szerint az ágazat forgalma csaknem a harmadára esett a válság előttihez képest, iroda- és logisztikai fejlesztés szinte alig indul, mivel ezen a piacon amúgy is magas a kihasználatlansági ráta. Hozzátette: az elmúlt időszakban évente 150-200 ezer tranzakciót bonyolítottak le a magyar lakáspiacon, ez tavaly 90 ezerre csökkent, az idén pedig nem lesz több 70 ezernél. Az új építések száma 20 ezer alá esett, és lehet, hogy jövőre már a 10 ezret sem éri el, legalábbis erre lehet következtetni a kiadott építési engedélyek számából.

Megállapodott a szíriai ellenzék

Szíriában megállapodtak az ellenzék képviselői egy demokratikus állam létrehozásáról. A két, eddig szemben álló szíriai mozgalom pénteken írta alá Kairóban a megállapodást, amelyet ma az interneten hoztak nyilvánosságra. Az egyezség elutasítja egy esetleges külföldi katonai beavatkozás lehetőségét.

Ellenzéki tüntetések Oroszországban

Moszkvában 20 embert vettek őrizetbe egy engedély nélküli kormányellenes tüntetésen. Több más orosz városban is volt ellenzéki megmozdulás. Hírügynökségi jelentések szerint a Másik Oroszország nevű ellenzéki párt vezetőjét is őrizetbe vették.

Belehalt sérüléseibe a rokkantnyugdíjas

Belehalt sérüléseibe a kórházban az a férfi, aki december közepén a veszprémi nyugdíjbiztosítási igazgatóság ügyfélszolgálatán szíven szúrta magát. Rácz Jenő, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója hozzátette: a rokkantnyugdíjas az életmentő műtét után végig súlyos, életveszélyes állapotban volt. A férfi azután szúrta szíven magát a helyi nyugdíjbiztosítási igazgatóságon, hogy egy korábbi határozat szerint megszüntették rokkantnyugdíját, és helyette a kevesebb összeget jelentő szociális járadékot állapítottak meg részére.

Halálos ütközés

Bács-Kiskun megyében egy ember életveszélyesen, négyen súlyosan megsérültek, amikor frontálisan ütközött egy autó és egy furgon Kunbábony közelében. A személyautóban a sofőrön kívül három ember utazott, egy édesanya, valamint 13 és 20 éves lánya. Az anyát életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel vitték kórházba. A baleset körülményei még vizsgálják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×