Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hende: A korábban leszerelt katonákra számít a honvédség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Januártól hatezer önkéntes tartalékos katona jelentkezését várja a Honvédelmi Minisztérium. Ennek részleteiről beszélt Hende Csaba tárcavezető, aki megerősítette: kezdeményezték a Gripen-szerződés újratárgyalását.

2012-től lehet jelentkezni tartalékosnak, katonai szolgálathoz kapcsolódó, különböző feladatkörökre, elsősorban a korábban leszerelt katonákra számít a honvédség - közölte a honvédelmi miniszter. Hende Csaba kiemelte, hogy az előzetes felmérések közben már 2 ezren érdeklődtek, és reményei szerint túljelentkezések lesznek a 6 ezer fős létszámra.

A jelentkezőkkel először nyolc hónapra kötnek szerződést, amiből hat hónap a próbaidő; a szerződés aláírásától a jelentkező bármikor behívható tényleges katonai szolgálatra. A projekt várható költsége 1,2 milliárd forint lehet.

A honvédelmi miniszter az InfoRádió kérdésre válaszolva megerősítette, hogy szükség van a helikopter-állomány megújítására, ez vagy a jelenlegi szovjet időkből származó gépek felújítását vagy azok amerikai helikopterekre való cseréjét jelentheti, ennek konkrét összegéről azonban még nem beszélt.

Hende Csaba további kérdésre válaszolva elmondta, hogy valóban kezdődtek tárgyalások kezdődtek a Gripen-szerződések módosítására. Erről azonban nem közölt részleteket.