eur:
392.8
usd:
366.39
bux:
66293.8
2024. április 25. csütörtök Márk

Értékelték az évet a Parlamentben

A napirenden lévő házszabály-módosítás és az idei év értékelése volt a fő témája a napirend előtti felszólalásoknak az Országgyűlésben.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a házszabály - gyorsított törvénykezést egyszerűsítő, napirenden lévő - módosításával a kormánypártok hadat üzentek az ellenzéki jogoknak, amelyre legutóbb Tisza István vetemedett. Ezzel felmondták a parlamenti együttműködést a kormánypártok és az ellenzék között, rendeleti kormányzást alakítanak ki.

Rétvári Bence államtitkár pozitív meglepetésnek tartotta, hogy az LMP-t az Országgyűlés falain belül találta. Mint mondta: a házszabály-módosítás csupán időkeretek közé szorítja a kormánypártokat és az ellenzéket, de például Olaszországban erre nincs is lehetőség, még sincs rendeleti kormányzás.

Az MSZP-s Józsa István úgy látta: jogosak a magyar gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalmak. Csökkenő bérek és növekvő árak, ez a Fidesz kormányzás mérlege. Jövőre az alacsony keresetűek fizetése tovább csökken, az árak viszont tovább növekednek, miközben

Cséfalvay Zoltán államtitkár a kormány nevében úgy reagált: reformerejű lépéseket tett idén az Országgyűlés, és másfél éves küzdelem után a Bankszövetséggel együtt sikerült rendezni a devizahitelesek kérdését. Azonban sok a kihívás a következő években is, például meg kell állapodni az EU-val és az IMF-el egy védőhálóról.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője a spekulánsok évének nevezte az idei évet. Úgy látta, hogy a kormány csak kommunikációs trükként mondta, hogy gazdasági szabadságharcot indít, ennek ellenére gazdasági polgárháborút kezdett a jövedelmi viszonyok átrendezésével. Az ország ellen viszont azért folyt gazdasági spekuláció, mert vannak olyan szervezetek, amelyek az ilyen színlelt szabadságharcot sem tűrik.

Cséfalvay Zoltán úgy válaszolt: sokkal szerencsésebb a piaci türelmetlenség évének nevezni az ideit.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője összegezve az idei év teljesítményét azt mondta, hogy a pazarló rendszerek rendbetétele nélkül nem újulhat meg az ország, nagy munka volt és a kormánypártok sikeresen oldották meg. Az ellenzéki erők azonban demonstrációjukkal a demokrácia védelmében demokrácia-ellenes cselekedeteket hajtottak végre.

Rétvári Bence a kormány nevében ehhez hozzátette: formabontó intézkedések is történtek idén, mint például a nemzeti konzultáció, amellyel szavazás nélkül kérték bizonyos ügyekben az állampolgárok véleményét.

Lázár János a Fidesz frakcióvezetője boldog új évet kívánt minden képviselőtársának és megköszönte idei munkájukat. Mint mondta: a következő esztendő még nehezebb lesz, mint amilyen az idei volt, ám akcióikról nem beszélte le az ellenzéki képviselőket, sőt újabbakra biztatta őket, mert véleménye szerint ezek azt bizonyítják, hogy Magyarországon egyetlen kormányképes erő van. Azt is javasolta, hogy az ellenzéki pártok ma láncolják magukat egy bankhoz, amely akadályozza a végtörlesztők ügyintézését.

Eközben a Kossuth téren a keresztény evangéliumi egyházak tüntetnek az egyházügyi törvény ellen. Miután az Alkotmánybíróság visszadobta a törvényt, a Lázár János Fidesz-frakcióvezető által benyújtott előterjesztés nem ismert el újabb vallási közösséget, ugyanakkor változtatna az egyházként való elismerés szabályain. Az elismert egyházak kivételével valamennyi, a korábbi egyháztörvény alapján nyilvántartásba vett szervezet 2012. január 1-jétől egyesületnek minősülne, ugyanakkor ezeknek a szervezeteknek regisztrációs kötelezettséget írna elő a törvény, ha ezt elmulasztják, 2012. március 1-jén jogutód nélkül megszűnnek.

Szerző: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×