eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Barroso válaszolt Orbán levelére

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke válaszolt az Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől kapott levélre - közölte pénteken az MTI-vel Joe Hennon, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ügyeletes szóvivője.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke választ adott az Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől kapott levélre, és abban úgy vélekedett, hogy a felmerült kérdésekben itt az ideje az építő szellemű hozzáállásnak - közölte pénteken az MTI-vel Joe Hennon, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény ügyeletes szóvivője.

A Barroso-válasz tartalmáról a szóvivő annyit árult el, hogy az elnök szerint az Európai Bizottság el kívánja kerülni a helyzet eszkalálódását, ugyanakkor úgy látja, hogy itt az ideje az építő szellemű hozzáállásnak.

Joe Hennon ehhez hozzátette: Brüsszelben továbbra is folyik a különböző uniós aggályok felvetése nyomán a magyar féltől kapott válaszok "mélyreható elemzése". Fel fogják mérni a magyar parlament által elfogadott új törvények jogi hatásait - közölte.

"Az elmúlt napokban megerősítettük aggodalmainkat a magyar hatóságoknak" - emelte ki a szóvivő, és úgy fogalmazott, hogy "a Bizottság továbbra is kész segítséget nyújtani Magyarországnak az EU-jog teljes körű érvényesítéséhez".

Az Európai Bizottság egy héttel korábban jelentette be, hogy Brüsszelben tanulmányozzák a magyar miniszterelnök és a magyar hatóságok által adott válaszokat. A bejelentés szerint a Barroso bizottsági elnök, Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes alelnök, valamint Viviane Reding igazságügyi kérdésekben illetékes alelnök által kifejezésre juttatott aggodalmak, illetve az ezekre adott magyar válaszok olyan fontos ügyekre vonatkoznak, hogy azok mélyreható elemzést igényelnek. Ez az elemzés folyamatban van, a lehető legrövidebb időn belül el kívánják végezni, és annak megtörténte után az Európai Bizottság dönteni fog a további lépésekről - tájékoztatták akkor az MTI brüsszeli tudósítóját.

Uniós részről azóta sem ismertették a felvetéseikre adott magyar válaszok tartalmát. Orbán Viktor kormányfő azonban közölte: elutasító választ adott Barroso levelére, amelyben a bizottsági elnök két magyar törvényjavaslat - a stabilitási, valamint a jegybanktörvényre vonatkozó indítvány - visszavonását javasolta. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy minden, a magyar parlament előtt fekvő törvényjavaslat az európai értékek és jogrend keretén belül van.

A Brüsszelben e tárgyban elhangzott legutolsó tájékoztatás értelmében egyelőre nem született döntés arról, hogy folytatódnak-e, és ha igen, mikor folytatódnak a megbeszélések a magyar kormánnyal az EU-tól és az IMF-től kért esetleges pénzügyi segítségre vonatkozóan. Az Európai Bizottságban emlékeztettek arra: informális előkészítő megbeszélések már korábban is voltak a felek között, ezeket azonban a pénzügyi stabilitásról szóló, illetve a jegybankra vonatkozó törvénytervezetek támasztotta nehézségek miatt "félbe kellett szakítani". A félbeszakításról személyesen Rehn hozott döntést.

Ami Reding szakterületét illeti, e tekintetben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter küldött választ Brüsszelbe, miután az Európai Bizottság alelnöke tájékoztatást kért a magyar bírósági rendszer és az adatvédelmi biztosi intézmény átalakításával kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×