eur:
395.1
usd:
370.75
bux:
65116.7
2024. április 19. péntek Emma

Mi változik jövőre a közigazgatásban és az igazságügyben?

Több olyan változás is lesz jövő évtől, amely a közigazgatási eljárások gyorsításán, a büntető törvények szigorításán vagy a megyei önkormányzatok helyzetének rendezésén keresztül szolgálják mindenki érdekét - foglalta össze Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtófőosztálya a közigazgatási és igazságügyi területeket érintő fontosabb, január elsejétől életbe lépő változásokat.

Kitérnek arra, hogy a 2012. január elsején életbe lépő új alaptörvény - a közjogi rendszer szabályozásán túl - megteremti a gazdasági megújuláshoz, az államadósság csökkentéséhez szükséges alkotmányos garanciákat.

A közleményben azt írják, 2012. január 1-jétől megvalósul az önkormányzatok konszolidációja, 19 megyében összesen 131 szociális, gyermek-, illetve ifjúságvédelmi feladatokat ellátó intézményt vesz át az állam, a hozzájuk kapcsolódó közfeladatok ellátásával és a nagyjából 180 milliárd forintos adósságállományával együtt.

Jövőre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium folytatja a gyermekek védelmét szolgáló igazságügyi jogszabályok megalkotását - rögzítik, emlékeztetve arra, hogy január 1-jétől a büntető törvénykönyv őszi módosításának köszönhetően a gyermekvédelmi intézetben dolgozó nevelők és gyermekfelügyelők, vagyis a közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak minősülő bűncselekmények alapesetben egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel lesznek büntethetőek.

Emlékeztet a tárca arra is, hogy ugyancsak a szigorúbb büntetőjogi szabályok szerint, 2012-től nem kaphatnak pénzt az elítélt bűnözők, azért, ha az elkövetett bűncselekményekről nyilatkozatot adnak, és januártól kötelezően dolgozniuk is kell, ugyanakkor az emberi jogi, gyermekvédelmi szempontokra figyelemmel vannak olyanok, akiket nem terhel munkavégzési kötelezettség.

Jövő évtől nem elég a kifogástalan magatartás ahhoz, hogy egy elítélt büntetésén enyhítsenek, a társadalomba való beilleszkedési készséget is figyelembe veszik majd, például ilyen a sértettnek okozott kár megtérítése, ha addig arra még nem került sor, vagy az elítéltek önkéntes szervezetében való részvétele.

A fogyasztókat megtévesztő, silány minőségű termékek forgalomba hozatalának visszaszorítása érdekében is szigorúbb szabályok jönnek, egytől öt évig terjedő börtön jár azért, ha valaki jelentős mennyiségű vagy értékű silány minőségű terméket hoz forgalomba - sorolják a változásokat, hozzátéve: háromról öt évre nő a közélet tisztasága és a nemzetközi közélet tisztasága elleni bűncselekmények elévülési ideje.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×