Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"A paraszolvencia is korrupció"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szűrések ezreit, tízezreit végezhetik el a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói a jövőben, miután az intézményben hamarosan kötelező két féléves prevenciós képzést indítanak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szél Ágoston. Az egyetem általános rektor-helyettese beszélt arról is: a megérti, hogy a rezidensek a munkájukból szeretnének megélni.

A magyar orvosi-egészségügyi társadalom egyik visszássága, hogy a fizetésből gyakorlatilag nem lehet megélni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem általános rektor-helyettese, aki emlékeztetett: nem ők, még csak nem is az előző rendszer "találta ki" a paraszolvencia rendszerét.

Ez a megfogalmazása szerint elképesztően szerencsétlen helyzet félrevezeti az orvost, a beteget, az egészségügyi menedzsert, irányítót egyaránt, hiszen látszólag jelentős pénzmennyiség kerül be általa az egészségügybe, ami életben tart egy széles társadalmi csoportot - az orvosokat, nővéreket -, de mindkét felet megalázza. Ezért ki kell törölni valahogy a rendszerből.

A rektor-helyettes szerint, az éves paraszolvencia jelentősen hozzá tudna járulni az egészségügy deficitjének csökkentéséhez. Elismerte, hogy évtizedek óta keresik a megoldást, hiszen tény, hogy azok az orvosok, akik a legtöbb paraszolvenciát kapják, nem igazán érdekeltek ennek a megszüntetésében.

Ezért nyilván nem az fogja rendbe tenni a helyzetet, aki annak fenntartásában érdekelt. Emlékeztetett azonban arra, amiről többek között a rezidensszövetség is beszél, vagyis, hogy a tisztességesen megszerzett jövedelem öröme sok ember számára komoly motiváció, és a fiatal generáció lehet az, amelyik ennek érvényt szerez. "Ez így biztosan nem mehet tovább, mert a paraszolvencia valahol korrupció" - fogalmazott Szél Ágoston.

"Mindenki hozzon tíz embert!"

Szűrések ezreit, tízezreit végezhetik el a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói a jövőben, miután az intézményben hamarosan kötelező két féléves prevenciós képzést indítanak - mondta a rektor-helyettes. A prevenció szükségességét korábban csak tanították, de a diákok a gyakorlatban eddig nem vettek részt - tette hozzá.

Mivel azonban a megelőzés, a szűrés fontosságáról a társadalmat kell meggyőzni, arra gondoltak az egyetemen, magyarázta, hogy medikusok, akik emberéleteket akarnak menteni, tele vannak tettvággyal, jó motivációt jelenthetnek.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor