eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

"A paraszolvencia is korrupció"

Szűrések ezreit, tízezreit végezhetik el a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói a jövőben, miután az intézményben hamarosan kötelező két féléves prevenciós képzést indítanak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szél Ágoston. Az egyetem általános rektor-helyettese beszélt arról is: a megérti, hogy a rezidensek a munkájukból szeretnének megélni.

A magyar orvosi-egészségügyi társadalom egyik visszássága, hogy a fizetésből gyakorlatilag nem lehet megélni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem általános rektor-helyettese, aki emlékeztetett: nem ők, még csak nem is az előző rendszer "találta ki" a paraszolvencia rendszerét.

Ez a megfogalmazása szerint elképesztően szerencsétlen helyzet félrevezeti az orvost, a beteget, az egészségügyi menedzsert, irányítót egyaránt, hiszen látszólag jelentős pénzmennyiség kerül be általa az egészségügybe, ami életben tart egy széles társadalmi csoportot - az orvosokat, nővéreket -, de mindkét felet megalázza. Ezért ki kell törölni valahogy a rendszerből.

A rektor-helyettes szerint, az éves paraszolvencia jelentősen hozzá tudna járulni az egészségügy deficitjének csökkentéséhez. Elismerte, hogy évtizedek óta keresik a megoldást, hiszen tény, hogy azok az orvosok, akik a legtöbb paraszolvenciát kapják, nem igazán érdekeltek ennek a megszüntetésében.

Ezért nyilván nem az fogja rendbe tenni a helyzetet, aki annak fenntartásában érdekelt. Emlékeztetett azonban arra, amiről többek között a rezidensszövetség is beszél, vagyis, hogy a tisztességesen megszerzett jövedelem öröme sok ember számára komoly motiváció, és a fiatal generáció lehet az, amelyik ennek érvényt szerez. "Ez így biztosan nem mehet tovább, mert a paraszolvencia valahol korrupció" - fogalmazott Szél Ágoston.

"Mindenki hozzon tíz embert!"

Szűrések ezreit, tízezreit végezhetik el a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói a jövőben, miután az intézményben hamarosan kötelező két féléves prevenciós képzést indítanak - mondta a rektor-helyettes. A prevenció szükségességét korábban csak tanították, de a diákok a gyakorlatban eddig nem vettek részt - tette hozzá.

Mivel azonban a megelőzés, a szűrés fontosságáról a társadalmat kell meggyőzni, arra gondoltak az egyetemen, magyarázta, hogy medikusok, akik emberéleteket akarnak menteni, tele vannak tettvággyal, jó motivációt jelenthetnek.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×