Katasztrófaturisták és ellenállók a Parlamentben

Infostart
2011. december 28. 12:10
Provokátorokról, ellenállókról és katasztrófaturistákról beszéltek a parlamenti képviselők napirend előtt az Országgyűlésben. Letette az esküt az új nemzeti fejlesztési miniszter.

A szocialista Lukács Zoltán szerint 2011 a demokrácia leépítésének és Magyarország elszigetelődésének éve volt. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, hogy a kormány elfoglalta, majd fideszes pártkatonákkal töltötte fel a Költségvetési Tanácsot, az Állami Számvevőszéket, az igazságszolgáltatás vezető testületeit és a Médiatanácsot. Több ezer milliárd forintot elloptak a magánnyugdíjpénztárakból, de az államadósság tovább nő - fűzte hozzá Lukács Zoltán. Szóvá tette a Házszabály tervezett módosítását, amely szerinte lealacsonyítja a parlamenti munkát és megakadályozza az érdemi vitát. Kifogásolta, hogy a Klubrádió frekvenciáját más adónak ítélték oda, és jelezte, hogy az MSZP az Operaház előtt fog tiltakozni, amikor a kormány odabent 13 millió forintért megünnepli az új alaptörvényt.

Fónagy János szerint az MSZP bírálata ékesen bizonyítja, hogy a kormány jól végzi a munkáját. Az lenne a gyanús, ha tetszene a szocialistáknak, amit teszünk - fogalmazott az államtitkár. A Klubrádió ügyével összefüggésben hangsúlyozta, hogy a Médiatanács a kormánytól független testület. Azt állította, hogy a frekvenciát használó cég szándékosan rossz pályázatot nyújtott be és tudatos provokációval vádolta meg az MSZP-t is.

Az Új Ellenállást meghirdető LMP felszólalója, Karácsony Gergely szerint pártjának több országgyűlési képviselője és aktivistája azért láncolta magát a Parlament kocsibehajtóinak kerítéséhez múlt pénteken, mert a kormány a stabilitási törvénnyel bebetonozta az egykulcsos személyi jövedelemadót, a választójogi törvény pedig lehetővé teszi, hogy a Fidesz és a KDNP akkor is mindenki másnál több mandátumot szerezzen, ha jelöltjei összességében kevesebb szavazatot kapnak a többieknél. Megemlítette, hogy az LMP népszavazást kezdeményez a munkavállalók jogairól, a korkedvezményes nyugdíjról és a tandíjról.

Rétvári Bence performansznak és médiahacknek minősítette az LMP pénteki akcióját. Azért mentek ki a Parlament elé, hogy elvigyék őket a rendőrök, és az egésszel csak egy megfázást kockáztattak, hiszen védte őket a mentelmi joguk - tette hozzá az államtitkár. A legszánalmasabbak azonban a szocialista katasztrófaturisták voltak - folytatta Rétvári Bence --, akik szinte lestoppolták a rendőrautókat, hogy elvigyék őket és bekerülhessenek a híradókba.

A KDNP-s Simicskó István bírálat helyett önmérsékletet és önvizsgálatot kért az ellenzéktől, a fideszes Láng Zsolt és a neki válaszoló Tállai András államtitkár az új önkormányzati törvényt méltatta, a jobbikos Varga Géza pedig a Nemzeti Vidékstratégiáról szóló kerettörvényt hiányolta. Utóbbinak válaszolva Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár a közétkeztetéssel, az élelmiszerbiztonsággal és az egészségügyi termékdíjjal kapcsolatos intézkedéseket dicsérte.

A napirend előtti felszólalások után letette esküjét Németh Lászlóné, aki az IMF-fel folytatott tárgyalásokat tárca nélküli miniszterként vezető Fellegi Tamást váltja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén.

Az Országgyűlés az interpellációk és a kérdések után az egyházügyi törvényt vitatja meg szerdán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást