Inforádió

Meghallgatom Élő adás

IMF: a magyar kormánytól függ a tárgyalások folytatása - a nap legfontosabb hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar kormánytól teszi függővé a tárgyalások folytatását az IMF. Nem döntött a magán-nyugdíjpénztári beadványokról az Alkotmánybíróság. Akciótervet dolgoz ki az egészségügyi válsághelyzet megelőzésére a közigazgatási és a nemzeti erőforrás miniszter. A nap legfontosabb hírei december 28-án.

Nincs még döntés a hivatalos tárgyalások folytatásáról a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány között. Az IMF magyar misszióvezetője a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: a magyar kabinetnek alapvető fontosságú kérdésekről kellene tárgyalnia, ha azt akarja, hogy haladást érjenek el a megbeszéléseken. Christoph Rosenberg példaként említette a szoros konzultációt a jegybanktörvényről és a pénzügyi stabilitási törvényről.

Sajtóértesülés szerint udvarias, de elutasító választ küld a miniszterelnök az amerikai külügyminiszter levelére. Az Origo hírportál úgy tudja, hogy Orbán Viktor levelét péntekig elküldik. Hillary Clinton korábban a magyar demokratikus intézményrendszer leépítéséről fejtette ki véleményét a magyar kormányfőnek. A nol.hu portál szerint a levélben a bíróságok függetlenségével, az új egyházügyi törvénnyel és a média szabadságával kapcsolatos amerikai aggályokról esik szó.

Nem határozott a magán-nyugdíjpénztári beadványokról az Alkotmánybíróság. A testület az idén már nem ül össze, jövőre pedig a beadványok nagy részéről már nem is dönthet. A testület ugyanakkor az alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte és megsemmisítette a kaposvári önkormányzati rendeletet, amely szabálysértésnek minősítette a guberálást.

Akcióterv kidolgozására utasította az egészségügyi válsághelyzet megelőzésére a közigazgatási és a nemzeti erőforrás minisztert a kormányfő. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője elmondta: a cél az, hogy januárban se maradjanak ellátatlanul a betegek a rezidens orvosok tömeges felmondása miatt. Hozzátette: reméli, hogy a szakállamtitkárság és az egészségügyi szféra közti tárgyalásokon előrelépés várható, mivel az Egészségbiztosítási Alap egyenlege kedvezőbben alakul az előzetesen kalkuláltnál.

Január elsejével állami tulajdonba kerülnek a fővárosi és a megyei fekvőbeteg-ellátó intézmények, és a teljes egészségügyi ellátórendszer átalakul. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a január elsejei átadás-átvétel zökkenőmentes legyen.

Januárban tájékoztatják a közszféra dolgozóit a végtörlesztéshez igénybe vehető munkáltatói kölcsönről a munkahelyi vezetők - közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter hozzátette: most még az igénylők számát összesítik.

Csaknem 25 milliárd forint többlettámogatást folyósított a kormány az önkormányzatoknak - közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Tállai András elmondta: a pénzt fejlesztések támogatására, folyószámlahitel-visszafizetésre és szociális alapú tűzifa-vásárlás támogatására fordíthatják. Az idén összesen 54,3 milliárd forint egyedi támogatást kaptak a helyhatóságok.

Letette miniszteri esküjét Németh Lászlóné, a nemzeti fejlesztési tárca új vezetője az Országgyűlés plenáris ülésén. Elődje, Fellegi Tamás a jövőben tárca nélküli miniszterként a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unió Bizottságával folytatandó tárgyalásokat vezeti.

Budapesttől is megvonta a befektetési ajánlású adósosztályzatot a Standard & Poor's. A vállalat korábban Magyarország államadósi minősítését is a befektetésre ajánlott szint alá sorolta vissza.

Felmondta a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-vel az utasokra kötött biztosítást a BKV. A közlekedési társaság a cég nehéz gazdasági helyzetével indokolta a döntést. A tájékoztatás szerint a BKV felelősségbiztosítása továbbra is a kár teljes összegéig fedezetet nyújt az érvényes jeggyel vagy bérlettel utazóknak, ha a cég felelőssége állapítható meg.

Már csak néhány napjuk van megkötni új kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat azoknak, akik novemberben felmondták a régit. Ha valaki elmulasztja a határidőt, annak magasabb, úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetnie a biztosítás nélküli időszakra, és számára a magasabb összeg után számítják a 30 százalékos baleseti adót is.

Jövőre gyorsítja olajkutatásait Irak kurdisztáni régiójában a Mol. Az olajtársaság 2012-ben több mint 100 millió dollárt fordít a Akri-Bijeel blokkban a megnövelt kutatási, mezőlehatárolási és próbatermeltetési programra. A MOL ugyanakkor felfüggeszti a Bekhme-1 kúton folytatott tevékenységet.

Törökország megadta végleges hozzájárulását az Európába földgázt szállító Déli Áramlat vezeték megépítéséhez. Ankara eddig az orosz energiacégekkel folytatott vitája miatt nem hagyta jóvá az építkezést.

Japánban ideiglenes atomhulladék-tároló létesítésére kérte fel Fukusima prefektúra kormányzóját a kormány. Ezzel szemben a térség atommentes jövőt szán a prefektúrának.

Phenjanban végső búcsút vettek a másfél hete elhunyt Kim Dzsong Iltől. Az észak-koreai vezető 1994 óta irányította a sztálinista vezetésű országot, és a hivatalos közlés szerint egyik országjáró körútján hunyt el szívinfarktusban.