Az autók negyedét későn törlesztik - lapszemle

Infostart
2011. december 28. 09:17
A 3,5 milliós magyarországi autóállományból 600 ezer érintett valamilyen hitel- vagy lízingszerződésben, a tulajdonosok közül pedig 150 ezren rendszeresen késnek a törlesztéssel, mert a gyengülő forint miatt egyre magasabbak lettek a törlesztőrészletek - mondta a Népszabadságnak a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Lévai Gábor a lap szerdai számában ismertette: a késve vagy egyáltalán nem fizetők aránya mind a vállalati, mind a lakossági szegmensben emelkedett, aminek oka többek között az, hogy a portfólió 90 százaléka svájcifrank-alapú. Évente 25 ezer autótól kénytelenek megválni a tulajdonosok vagy bérlők, s ez a szám várhatóan nőni fog.

A leadott autók a főtitkár szerint nehezen értékesíthetőek, mert a fizetésképtelen ügyfelek az utolsó hónapokban már inkább csak tankolásra költenek, kevésbé vigyáznak a kocsikra, nem szervizelik, emiatt ezek a járművek korukhoz képest leromlott állapotúak.

A Magyar Nemzetben az olvasható, hogy a külföldi használt autók törvénysértő kereskedelme egymilliárdos kárt okozott. A lap szerint az adóhivatal csaknem ötven büntetőeljárást kezdeményezett az utóbbi időszakban azokkal a csalókkal szemben, akik nem fizették meg az adót a külföldről behozott autók után.

Közeledik a budapesti melegolimpia - közli az Index. A portál információi szerint Berlin másságát nyíltan felvállaló főpolgármestere néhány hónapja levélben emlékeztette Tarlós István főpolgármestert a jövő júniusi budapesti melegolimpiával kapcsolatban arra, hogy elődje, Demszky Gábor támogatta a rendezvényt.

Bár a pénzintézetek egyelőre visszafogottan kommentálták az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatos új törvényeket, a fejlesztési kényszer miatt van jövője az önkormányzati hitelnek - írja a Napi Gazdaság.

A Portfolio.hu szerint az idei év egyik legnagyobb nyertese a mezőgazdaság és a termőföldpiac volt. Az árak folyamatosan emelkedtek, az érdeklődés pedig rendkívüli mértékben megnövekedett a hosszú távú és biztonságos befektetést keresőknek köszönhetően a termőföldpiacon. A termék ugyan sok szempontból körülményes, a benne rejlő potenciál mégis vonzza a befektetőket.

Jövőre öt pihenőnappal nyújtják meg az ünnepi hétvégéket - igaz, ezeket előbb-utóbb le is kell dolgozni - közli a várható munkaszüneti napokról készített összeállításában a Pénzcentrum.hu. Az idei, hétköznapra eső ünnepnapokban szűkölködő esztendő után igazi felüdülés, hogy 2012-ben csak egy olyan ünnep lesz, amelyik hétvégére esik, ez pedig az év első napja. Így jövőre pihenéssel tölthetünk nyolc hosszú hétvégét is.

Hanganyag: Sigmond Árpád