eur:
394.38
usd:
371.56
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Mikor kezdődnek a nagy leárazások?

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint december 27-én már beindulnak a karácsony utáni leárazások. A kereskedők már nem várnak januárig, hanem a két ünnep közötti időszak első napjától kezdve indítják az akciókat. Az idei karácsonyi szezon újdonsága volt, hogy rengeteg boltban találkozhattunk szezonközi leárazásokkal is - írja a Pénzcentrum.hu.

Az idei ünnepi szezon egyik legfontosabb jellemzője, hogy a magyar családok pesszimistán látják saját pénzügyi helyzetüket, ezért egyre többen keresik a költséghatékony megoldásokat, azaz a vásárlók rendkívül árérzékenyek. Ha döntési helyzetbe kerülnek, az ár az elsődleges szempont, minden csak ennek tükrében kerül értékelésre, akár az, hogy milyen a termék minősége, hogy fenntartható gazdálkodásból származik-e, vagy épp az, hogy hol gyártották. A boltok többsége pedig igazodott ehhez, és látványosan sok szezonközi akcióval, leértékeléssel várták a vevőket - a nagy hipermarketektől a legkisebb ruházati üzletekig.

A Pénzcentrum.hu szerint a két ünnep közötti napokban és január elejétől beindulnak a szokásos karácsony utáni leárazások. A kereskedők ilyenkor rákényszerülnek arra, hogy jóval olcsóbban adják termékeiket, vagy legalábbis azok egy részét. Legtöbbjüknek gyakorlatilag nincs más választása, olcsóbban kell adni az árut, ha meg akar szabadulni készleteitől. Kedden természetesen a plázák Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egyaránt nyitva lesznek, de a Váci utca - illetve a vidéki nagyvárosok bevásárlóutcáinak - nagyobb üzletei is várják a vevőket.

A ruházati piac egyik legjelentősebb szereplője, az Inditex-csoport üzletei magyarországi megjelenésük óta élen járnak a karácsony utáni leértékelésekben. A lánchoz tartozó boltok, például a Zara, a Pull&Bear, a Bershka rendszerint a lehető leghamarabb kezdik el az akciókat, vélhetően nem lesz ez másként 2011-ben sem. Ezek az úgynevezett "fast fashion" ("gyors divat") üzletek a luxusgyártókhoz képest jelentősen olcsóbban kínálják termékeiket, amelyek mégis gyorsan igazodnak az aktuális divatirányzatokhoz. A cél, hogy a téli/karácsonyi kollekció minél hamarabb kipörögjön a kínálatból, átadva a helyet az újabb termékeknek. Hasonló leértékelésekre lehet számítani a Springfield üzletekben is, de várhatóan már a nagyobb, szélesebb termékválasztékot kínáló ruházati boltok, mint például a C&A, a Van Graaf, vagy a Peek and Cloppenburg is beindítja az akció-rakétákat. Érdemes tehát felkerekedni kedd délelőtt a 20-60 százalékkal olcsóbb ruházati termékekre vágyóknak, de azoknak is, akik a szilveszteri bulira vennének egy-egy igényesebb ruhadarabot, kedvező áron.

Tavaly a két ünnep közötti időszakban jellemző volt az 1-et fizet, 2-t kap akció, addig januárban már inkább csak a "klasszikus", százalékos kedvezményekkel találkozhatunk. A kereskedők hetente egyre nagyobb arányú kedvezményeket kínálnak, így a fennmaradó készletekből egyre alacsonyabb áron válogathatunk. Arra azonban figyeljünk, hogy a nagyobb üzletláncok hajlamosak ilyenkor korábbi, akár több éve raktáron levő "maradék" termékeket is betenni az akciós kínálatba.

Előbb-utóbb a műszaki áruházak nagyobb leárazásaira szintén számítani lehet. A tavalyi évhez hasonlóan ismét várhatóak például ún. "áfamentes" napok, amikor egész termékcsoportok (például konyhagépek, fényképezők, mobiltelefonok) kerülnek 20-25 százalékkal kevesebbe: tanácsos várni ezekre, ha nem sürgős a műszaki cikk megvásárlása.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×