eur:
393.43
usd:
368.63
bux:
65910.96
2024. április 23. kedd Béla

Kinevezte az új nemzeti fejlesztési minisztert az államfő - a nap hírei

Kinevezte az új nemzeti fejlesztési minisztert az államfő. Jogellenesnek nevezte elmozdítását a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács utolsó elnöke. Egynapos munkabeszüntetést tartottak Londonban a metróvezetők.

Kinevezte az új nemzeti fejlesztési minisztert a köztársasági elnök. Németh Lászlóné várhatóan szerdán teszi le miniszteri esküjét. A szakember eddig a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese és igazgatóságának belső tagja volt, Fellegi Tamást követi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén. Fellegi Tamás az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felel tárca nélküli miniszterként, és ebben a minőségében vezeti a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unió Bizottságával folytatandó tárgyalásokat. Schmitt Pál egyúttal - év végi hatállyal - megszüntette Bencsik János energiaügyi és klímapolitikai államtitkári megbízatását, aki december elején közölte, hogy lemond posztjáról.

Eltérően módosítaná a parlament emberi jogi bizottsága és a fideszes Turi-Kovács Béla az új egyházügyi törvényjavaslatnak azt a pontját, amely legalább százéves nemzetközi működéshez kötné az egyházzá nyilvánítást. A bizottság módosító indítványa húszéves magyarországi tevékenységet is elfogadna, míg a kormánypárti képviselő tizenöt év hazai működést is elegendőnek tartana. Az új egyházügyi törvényt várhatóan még a héten elfogadhatja a parlament, miután az előzőt az Alkotmánybíróság múlt hétfőn közjogi érvénytelenség miatt megsemmisítette.

Elengedhetetlennek tartja a magyarságot ért jogsértések elleni határozott fellépést a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Répás Zsuzsanna az idei évet értékelve arról is beszélt: a magyar kormány továbbra is minden segítséget megad az állampolgárságuktól megfosztott felvidékieknek. Szólt arról is, hogy elkezdődött az új támogatáspolitikai rendszer működtetése, a Magyar Állandó Értekezlet ülésén új kritériumrendszert fogadtak el a nemzeti jelentőségű intézmények támogatására. A lista az év elejére készülhet el.

Biztosítani fogja a Belügyminisztérium a szolgálati nyugdíjból visszatérő rendvédelmi dolgozók elhelyezését a rendőrség szervezeti keretei között - közölte a tárca parlamenti államtitkára. Kontrát Károly a Népszabadság cikkére reagált, amely szerint még nem készült el az ismét munkába állók foglalkoztatásának részleteit tartalmazó rendelet. A belügyi államtitkár elmondta: januárban létrejön a szenior állomány, amely könnyített, de hasznos tevékenységet biztosít a rendőrségnél ismét szolgálatot vállaló rendőröknek.

Jogellenesnek nevezte elmozdítását a januártól Kúriává alakuló Legfelsőbb Bíróság és a megszűnő Országos Igazságszolgáltatási Tanács utolsó elnöke. Baka András szerint ugyanakkor nincs olyan hazai fórum, amely a jogellenességet kimondhatná. A főbíró úgy vélte: azért kell mennie, mert az elmúlt hónapokban nyilvánosan szót emelt a bíróságok alapvető európai jogelvei és ezen keresztül a jogállamiság védelmében.

Előzetes letartóztatásba helyeztek 30 napra Kecskeméten egy szegedi bírót, akit egyebek mellett több rendbeli vesztegetés, hivatali visszaélés, valamint okirat-hamisítás bűntettével gyanúsítanak - közölte Sárközy Szabolcs, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szóvivője. A Szegedi Nyomozó Ügyészség szerint a bíró milliós nagyságrendű kenőpénzt fogadott el egy ügyvédtől és ügyvédjelöltjétől, hogy helyezze szabadlábra védencüket, egy többszáz milliós adócsalási ügy gyanúsítottját. A rendszerváltás óta ez az első eset Magyarországon, hogy bíró ellen korrupció miatt eljárás indul.

A Világbank képviselője szerint Törökországban még a kormány által vártnál is jobban lassul jövőre a gazdaság növekedése. Ulrich Zachau a Reutersnak azt mondta: a GDP idei több mint 8 százalékos bővülése jövőre 2-3 százalék lehet, miközben az ankarai kabinet 4 százalékra számít. A Nemzetközi Valutaalap ugyanakkor csupán két százalékos gazdaságbővülést várt Törökországban 2012-ben.

Egynapos munkabeszüntetést tartottak Londonban a metróvezetők, mert a munkáltató a szakszervezetek szerint nem hajlandó a karácsonyi munkavégzésért cserébe követelt feltételek teljesítésére. A brit főváros metróvezetőinek szakszervezete a tárgyalások sikertelensége esetén január 6-ára, február 3-ára és 13-ára újabb 24 órás sztrájkot hirdetett.

A készülő szakértői jelentés szerint az elégtelen felkészülés és a szervezetlenség is hozzájárult ahhoz, hogy a Japánban március 11-én bekövetkezett 9-es erősségű földrengés után tragikus helyzet alakult ki a fukusimai atomerőmű környékén. A tokiói kormány megbízásából vizsgálódó bizottság egyebek mellett arról számolt be, hogy az üzemeltető Tepco vállalat nem készített minden eshetőségre kiterjedő katasztrófavédelmi forgatókönyvet, a hatóságok pedig az erőmű környékéről többeket olyan helyre telepítettek ki, amelyet már korábban elért az egészségre káros radioaktív anyag.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×