eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bölcskei: Az alázat nem mások előtti hajbókolás

Aki Isten előtt mer megalázkodni, mer mélyre hajolni, hogy meglássa őt, az tud utána kiegyenesedni - mondta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök igehirdetésében vasárnap, a debreceni Református Nagytemplomban tartott karácsonyi istentiszteleten.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke úgy fogalmazott: ma talán azért nem látjuk Istent, mert nem tudunk mélyre hajolni, pedig Isten az alázatosoknak ad kegyelmet, míg a gőgösöknek ellenáll.

"Az első karácsonykor is csak azok jutottak el igazán a karácsony befogadásáig, átéléséig, öröméig, akik alázatosak voltak. A gőgösek, a másokat megvetők, kisemmizők, embertelen rendeleteket kiadók, azok nem" - üzente Bölcskei Gusztáv a Nagytemplomot zsúfolásig megtöltő híveknek.

Az alázat azonban - emelte ki - nem mások előtti hajbókolás, nem azt jelenti, hogy az ember nem mer szólni.

Idén a "zűrzavar kézikönyve sok mindent elénk tárt: leértékeléseket és átértékeléseket. (...) minősítjük egymást és mások minősítenek minket" - hangoztatta, majd azt kérte: "Urunk, ragaszd össze a zűrzavar kézikönyvének lapjait! Megérett a csiriz."

A püspök szavai szerint Isten nagyon mélyre hajolt karácsonykor: egészen odáig, hogy hangja a világban egy újszülött sírása volt, nem pedig egy csodás isteni szózat. De a gyermek sírása mindig az élet jele.

"Isten belesír a világba és azt mondja: itt vagyok, megérkeztem, élek" - mondta Bölcskei Gusztáv.

Hozzátette: Isten azt mondja a világnak, hogy szeretlek titeket és igent mondok rátok. De jól vigyázzatok - figyelmeztetett -, "az Isten nem mond mindenre igent, nem ír alá mindent, amit mi elé teszünk."

Leszögezte: Isten igenjébe belefér a nemet mondás is, hogy ne azt adja meg nekünk, amit kérünk tőle, hanem azt, amire szükségünk van.

A püspök egy "elhíresült mondást" idézve - "lassan mondom, hogy mindenki megértse" - azt kérte: "Urunk, nevezz meg valódi nevünkön, mivel valamennyien szenvedünk attól, hogy álnéven élünk. Telve álnoksággal, amit magunk fabrikáltunk, mivel jobbnak, különbnek, állhatatosabbnak és áldozatkészebbnek kívántunk látszani mások előtt."

Igehirdetése végén Bölcskei Gusztáv ismét utalt a világ "kötelező olvasmányára, a zűrzavar kézikönyvére", mondván: karácsonykor Isten azt üzeni, hogy "összeragasztom lapjait."

Az ünnepi istentisztelet vasárnap délelőtt a hagyományos úrvacsora osztással ért véget.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×