eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rendőrök viszik el az LMP-s képviselőket

A rendőrség megkezdte az LMP-s képviselők elhurcolását az Országgyűlés elől. Van, aki nem hajlandó járni, ezért húzzák-vonják a rendőrök, van, aki saját lábán megy el a rendőrautóig. Az összes résztvevő parlamenti képviselőt ketreces furgonnal vitték el, a velük együtt tiltakozó mezei tüntetőket viszont csak sima rendőrautóba kényszerítették.

Megkezdődött az oszlatás a Kossuth téren. A rendőrök elvágták a tüntetőket összekötő láncokat, majd felemelték a demonstrálókat, akik nem állnak ellen a rendőrségi intézkedésnek. Lábánál és karjánál fogva rabomobilba tették például a rendőrök Vágó Gábor, Szabó Rebeka és Ertsey Katalin képviselőket. Az északi kaputól elvitték az összes tüntetőt - jelentette tudósítónk - írta az Index.

Az elhurcolt LMP-s képviselők helyére ezután beállt a Demokratikus Koalíció több tagja, köztük Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes és Kolber István. A rendőrök odamentek a képviselőkhöz, és őket is elvitték a helyszínről. Gyurcsány Ferencet két rendőr vezette el - írta az Origo.

Közben az Országgyűlésben újabb  szünetet rendeltek el, Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője ugyanis házbizottsági ülést kért arra hivatkozva, hogy hosszútávra szóló törvényeket akar elfogadni a kormánypárti többség.

MSZP-sek védik a kollégákat

Az Index szerint kiderült, hogy személyi szabadság megsértésével gyanúsítják a képviselőket. Ezért őket hamarosan ki is engedik. A továbbiakban csak az előállított aktivistákat hallgatják ki.

A személyi szabadság megsértése bűncselekmény, ezért az országgyűlés mentelmi bizottságához kell fordulnia a hatóságoknak a képviselők kiadatásáért.

Gyurcsány Ferenchez beengedték a Gyorskocsi utcában az ügyvédjét, az LMP jogi képviselője még nem kapta meg az engedélyt.

Az Origo azt jelentette, hogy megérkezett a Gyorskocsi utcai rendőrségi épülethez Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is. Újságíróknak azt nyilatkozta, hogy ez "rendőrállami fellépés volt", és 2006-os idézte a "rendőri brutalitás".

A parlamenti karácsonyfánál a rendőrök előállították az LMP-s demonstrálókat, de az Országgyűlés épületéből kiérkező szocialista képviselők Ipkovics György vezetésével körbeállták a rendőrautót, és nem engedik elmenni.

Az Index helyszíni videóközvetítése szerint negyed kettőkör rendőrségi mikrobusszal meghozták a Gyorskocsi utcába többek között Ujhelyi István házalelnököt, Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezetőt, Lendvai Ildikót, Nyakó Istvánt, Harangozó Gábort és Tamást, Gúr Nándort, Nemény Andrást, Gőgös Zoltánt, Ipkovich Györgyöt és Pál Bélát.

Az Origo értesülése szerint őket nem állították elő, csak szolidaritásból beültek az LMP-sekhez csatlakozott és őrizetbe vett civil tüntetők mellé. Török Zsolt, a párt szóvivője viszont azt mondta, hogy a szocialista politikusokat is előállították.

Mint mondta, az MSZP frakció tagjai azért mentek ki a Kossuth Lajos térre, hogy tájékozódjanak a rendőrautókban ülő LMP-s politikusok és aktivisták helyzetéről és állapotáról. Ekkor a helyszínen lévő rendőrök közölték, hogy szeretnének elindulni az autókkal, az MSZP-s politikusok azonban közölték, hogy ők viszont nem szeretnék, ha elvinnék őket, mire a rendőri vezető közölte, hogy be lehet szállni a mikrobuszba, erre pedig kényszerítő eszközök alkalmazása nélkül beszállt Mesterházy Attila, Ujhelyi István, Lendvai Ildikó, Gúr Nándor és Steiner Pál.

Közben fél kettőkor a kihallgatás után már el is engedték az első LMP-s képviselőket. Ertsey Katalin és Szilágyi Péter elmondták, hogy kaptak egy igazolást arról, hogy bevitték őket a rendőrök. A képviselők azt gyanítják, hogy bűncselekménnyel akarják meggyanúsítani őket, ezért nem mondanak le a menetelmi jogukról. Amennyiben azonban csupán szabálysértésről lesz szó - amelynek elkövetését elismerték -, akkor állnak a büntetés elébe, mondták.

Később elengedték Gyurcsány Ferencet is, aki elmondta, hogy megpanaszolták az eljárást. A volt kormányfő szerint, ami történt, az az LMP nagy politikai sikere, mert ők hívták fel a figyelmet arra, hogy tarthatatlan, amit az Orbán-kormány csinál. Azt természetesnek nevezte, hogy a demokratikus ellenzék valamilyen formában szolidaritást vállalt az LMP-vel.

Gyurcsány Ferenc szerint elismerés jár az LMP-nek azért, amit csinált. Mint mondta, az, hogy a demokratikus ellenzék pártjai szolidárisak voltak azokkal, akiket eljárás alá vontak, egy természetes politikai gesztus. A DK elnöke közölte: a demokratikus nemzeti ellenállásnak ezek lesznek az építőkövei. Hozzátette, világos, hogy ez a kormány ezt nem fogja tudni csinálni; ma az LMP, míg holnap mások, civilek, szakszervezetek fognak elindulni, mert a "kormány rendszerével nem lehet együtt élni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×