Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bármely ügyben bíróságot jelölhet ki az OBH elnöke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke bármely ügyben kijelölheti az eljáró bíróságot, és a legfőbb ügyész is eldöntheti, hogy mely bíróság előtt emel vádat az ügyészség - határozott a parlament pénteken kormánypárti szavazatokkal az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvényjavaslathoz fűzött bizottsági módosító indítvány elfogadásával.

A büntetőeljárási törvény nyári módosítása már adott hasonló lehetőséget a legfőbb ügyész kezébe, de csak az úgynevezett kiemelt ügyekben. Most e jogát terjesztették ki minden ügyre, megteremtve annak alkotmányos alapját.

Mindez azért lényeges, mert az Alkotmánybíróság időközben alkotmányellenesnek és nemzetközi szerződést sértőnek találta a büntetőeljárási törvény említett szakaszát. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ezután hétfőn úgy nyilatkozott: továbbra is ragaszkodik a kormányoldal ahhoz, hogy a legfőbb ügyésznek, amíg nagy a bíróságok ügyterhe - az OBH elnökével egyeztetve - legyen mérlegelési jogköre azzal kapcsolatban, hol emel vádat.

A most elfogadott, alkotmányos szintű rendelkezés értelmében ugyanígy bármely ügyben dönthet az OBH elnöke arról, hogy a tárgyalásra az általános illetékességűtől eltérő, de azonos hatáskörű bíróságot jelöl ki. A november végén elfogadott igazságszolgáltatási reform ezzel kapcsolatban úgy rendelkezett, hogy a bírósági hivatal elnöke másikat jelölhet ki a leterhelt bíróság helyett annak kérésére vagy a legfőbb ügyész indítványára.
A január 1-jétől működő - a megszűnő Országos Igazságszolgáltatási Tanács és az OIT-elnök igazgatási jogköreit öröklő - bírósági hivatal élére a parlament múlt kedden Handó Tündét választotta meg.

A 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabályról a két ünnep között szavaz az Országgyűlés, szövegén már csak zárószavazás előtti módosító javaslatokkal változtathatnak a képviselők.