Szénszünet a Szegedi Tudományegyetemen

InfoRádió / MTI
2011. december 21. 15:17
Az energiatakarékosság jegyében pénteken 14 órától szénszünetet tart a Szegedi Tudományegyetem (SZTE): január 1-jéig zárva marad a legtöbb épület, s a városban időző kollégisták is egy helyre költöznek. Az egyetemi élet 2012. január 2-án indul újra - tájékoztatott az intézmény.

A tanév őszi szemeszterét záró vizsgaidőszak - a felsőoktatási intézmények többségéhez hasonlóan - hétfőn kezdődött meg a Szegedi Tudományegyetemen.

Az SZTE vezetése az intézmény téli energiaköltségein igyekszik takarékoskodni, ezért a vizsgaidőszak egy részében - december 23-án 14 órától kezdődően - szénszünetet rendelt el. Ez azt jelenti, hogy 2012. január 1-jéig - így a karácsony és szilveszter közötti négy munkanapon is - zárva lesz a legtöbb egyetemi épület. Csak a gyógyászati funkciókat ellátó egységek használatát biztosítják, és a kollégiumok közül is csupán egyet tartanak nyitva. Minden más épületben takarékra állítják a fűtést, illetve kikapcsolják a különböző energiaigényes berendezéseket.

A nyolc napon át tartó részleges "energiastoppal" - a kinti hőmérséklettől függően - a számítások szerint 40-60 millió forint energiaköltséget spórolhat meg a felsőoktatási intézmény.

Az intézkedés hátterében az áll, hogy kormánydöntés nyomán az SZTE támogatásából az idén több mint 2 milliárd forintot zárolt a fenntartó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az így elvont pénz előteremtésének egyik "bársonyos módszere" az energiatakarékosság - áll a felsőoktatási intézmény közleményében.