Februártól lesz drágább a cigaretta - lapszemle

Infostart
2011. december 21. 07:12
Átlagosan 100 forinttal nő jövőre a cigaretta ára - írja a Napi Gazdaság. Az eredeti tervekkel ellentétben nem májusban és novemberben, hanem februárban és júliusban emelik a jövedéki adót.

A terhet nagy valószínűséggel áthárítják a gyártók, ugyanis az adójegy-elszámolás és a cigarettakészletezés szabályai is szigorodnak, a bespájzolással nincs igazi lehetősége a cégeknek a trükközésre, illetve az adóemelés hatásainak kitolására.

A Népszabadság szerint három, legfeljebb négy múzeum kerülhet abba a Városliget-széli épülettömbbe, amelynek felépültét uniós forrásból reméli Baán László, a múzeumnegyed kormánybiztosa. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta: az az elképzelése, hogy ezek egyrészt mind erősen művészeti kötődésűek legyenek, másrészt a magyar "brandet" reprezentálják.

Az ombudsman jövőre az állampolgárok kezdeményezésére is kérheti az Alkotmánybíróságtól a jogszabályok utólagos vizsgálatát, a hamarosan hatályba lépő alaptörvény szerint a szűrő szerepét tölti majd be - erről Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Szabó Máté hozzátette, hogy a következő esztendőben a szigor növekedése és a börtönrezsim változása miatt ismételten áttekinti a fogvatartottak helyzetét, s elemzi azt is, miként hatnak az új munkaügyi rendelkezések az állampolgárok alapvető jogaira.

Pert nyert első fokon az Index a Fővárosi Önkormányzattal szemben, amiért megtagadták az adatkérést Dörner György és Nemcsák Károly pályázatának kiadása, valamint a szakmai bizottság jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatala miatt.

A Portfolio.hu-n a tíz legjobban kereső amerikai felsővezető tavalyi évi keresetéről olvashatnak. Az utolsó 56,6 millió dollárt, míg az első 145,3 milliót keresett.

Hanganyag: Windisch Judit


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást