Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kipihenik a képviselők az éjszakai szavazás fáradalmait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hét képviselő kezdte meg az Országgyűlés mai plenáris ülését azt követően, hogy a törvényhozás hajnali negyed ötkor döntött a jövő évi költségvetésről.

A Jobbik napirend előtti felszólalója a vendéglátóipart sújtó kormányzati intézkedéseket ostorozta. Zakó László nehezményezte a HACCP rendszer szigorúságát, a nyitvatartási idő szűkítését, az áfa-emelést és a játékgép-adót, de leginkább a dohányzás tilalmát sérelmezte. Szerinte amiatt sok vendéglőt be fognak zárni. A Szép Kártya és az Erzsébet-utalvány pedig annyit ér, mint halottnak a csók - fogalmazott az ellenzéki képviselő.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszában azt mondta, hogy a nemdohányzók szigorú védelme uniós kötelezettségünk, a játékgép-adóra pedig a játékfüggőség visszaszorítása érdekében van szükség. Cséfalvay Zoltán felidézte, hogy már megszületett a vendéglátás helyzetét javító kormányhatározat, és szerinte a melegétkezésre, valamint fogyasztásra kész élelmiszerek vásárlására fordítható Szép Kártya, illetve az Erzsébet-utalvány is fellendíti majd az éttermek forgalmát.

Az LMP-s Szilágyi László az állami egészségügyi rendszer összeomlásától tart a rezidensek borítékolt felmondása és a gazdagoknak menekülési lehetőséget biztosító privát biztosítási formák terjedése miatt. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár biztosította az ellenzéki képviselőt arról, hogy ő továbbra is a kockázatközösségen alapuló társadalombiztosítás híve, és minden megtakarítást az ágazat béreinek emelésére fordítanak.

A fideszes Tiffán Zsolt arra hívta fel a törvényhozás figyelmét, hogy meg kell menteni a pusztulástól a kórósi templom fakazettás mennyezetét; őt más jelenlévő illetékes híján szintén az egészségügyi államtitkár, Szócska Miklós igyekezett megnyugtatni.

A szocialista Szanyi Tibor azt mondta, hogy 2011 az Európától való elrugaszkodás éve Magyarországon, a Nemzeti Együttműködés Rendszere pedig csak egy szóvirág, illetve a kormány politikai terrorjának fedőneve. Az ellenzéki képviselő megemlítette az Európai Bizottságot vezető José Manuel Barroso Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelét, és a nemzetközi együttműködés fontosságára emlékeztette a kormányoldalt.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár szerint Magyarország ma is Európa és az Európai Unió része, és ezt az ország uniós elnökségének teljesítménye is bizonyítja, ugyanakkor a közösség kompromisszumok mentén működik.