Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: Ne legitimálja az ellenzék Orbán önkényuralmi rendszerét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A parlamenti ellenzéknek nem szabad tovább legitimálnia Orbán Viktor önkényuralmi rendszerét - mondta Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke a parlamentben tartott évzáró sajtótájékoztatón.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerint nem az a kérdés, hogy a jövő évi költségvetés elfogadásának módja sérti-e az államháztartási törvényt, hanem az, hogy a megcsonkított jogkörű Alkotmánybíróság van-e abban a helyzetben, hogy ezt megállapítsa. A Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselője úgy látja, hogy "pokoli nehéz" lesz fenntartani az 1400 milliárd forintos kiigazítást tartalmazó, "szociálisan és politikailag is rendkívül fájdalmas" büdzsét.

Gyurcsány Ferenc szerint 2011 az ország számára a kiábrándulás, a kormánynak pedig a megroggyanás éve. A kabinet nem tudott megfelelni a várakozásoknak, és egymás után elbukta a saját maga által meghirdetett háborúkat. Az ország hangulata ugyanolyan rossz, mint 2009 nyarán, a foglalkoztatás nem javult, az adóterhelés nagyobb, mint 2010-ben; az államadósság történelmi csúcson van, Magyarország elszigetelődött. Nemzetközi megítélésünk a kádári amnesztiák meghirdetése óta nem volt ilyen rossz - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor önkényuralmi rendszert épített ki, amelyet csak egy "nagyon vékony demokratikus máz" takar el. Úgy véli, hogy az ellenzéknek a mostaninál sokkal kisebb mértékben szabad együttműködnie a kormánnyal, hogy ne legitimálja azt. Arra számít, hogy a szerinte fenntarthatatlan költségvetés miatt tovább nőnek a konfliktusok, és akkor Orbán Viktor legkésőbb 2014-ben elveszti a hatalmát.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az Európai Bizottságot vezető José Manuel Barroso az általa írt levél stílusa alapján egyértelműen követeli, és nem kéri, vagy javasolja a jegybankról szóló jogszabály visszavonását Orbán Viktor miniszterelnöktől, és szerinte nem vitás, hogy ez a hivatalos tárgyalássorozat januári elkezdésének feltétele. Magyarországnak 13 milliárd euróra van szüksége; a jegybank tartalékai nem elegendőek, ezért meg kell állapodni a Nemzetközi Valutaalappal - mondta Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíció elnöke beszámolt arról, hogy pártja az elmúlt hat hétben, 152 önkéntes segítségével 52 településen legalább nyolcezer embernek szervezett találkozót, aminek köszönhetően ma 397 városban 2700 tagjuk van és további 2000 vár a felvételére. 2012 végére várhatóan 10 ezer tagja lesz a Demokratikus Koalíciónak, amelynek jelenleg még függetlenként dolgozó parlamenti képviselői hat hét alatt 95 törvénymódosítási indítványt és 54 írásbeli kérelmet nyújtottak be; bojkottálták az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről, az országgyűlési képviselők választásáról, a Kúria és az Országos Bírói Hivatal elnökéről, valamint a Házszabály módosításáról szóló parlamenti munkát, várhatóan április végén pedig frakciót alakítanak.