Inforádió

Meghallgatom Élő adás

December végéig elfogadnák az új egyházügyi törvényt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz kezdeményezi, hogy ezen a héten csütörtökön és pénteken is ülésezzen az Országgyűlés, valamint december 28-án és 30-án is tartsanak plenáris ülést, ennek elsődleges oka, hogy az év vége előtt elfogadhassák az új egyházügyi törvényt - jelentette be Lázár János hétfőn, a képviselőcsoport ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

A reggel 9-kor kezdődött a frakcióülésen az eheti és a jövő heti törvényhozási menetrendről döntöttek, ennek részleteiről a frakcióvezető adott tájékoztatást.

Lázár János elmondta: a képviselőcsoport döntött arról, hogy még az idén elfogadják a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt. Az átmeneti törvényben megteremtik annak lehetőségét, hogy összevonhassák az MNB-t és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. Hozzátette, támogatják Rogán Antal módosító javaslatait, amelyek az Európai Központi Bank észrevételeit tartalmazzák majd. Ezeket a képviselő ma nyújtja be.

Kezdeményezik, hogy a mai és a holnapi ülésen túl csütörtökön és pénteken, a jövő héten pedig 28-án és 30-án is legyen plenáris ülés. Lázár János azt mondta, ennek az az oka, hogy december 31-ig szeretnének új egyházügyi törvényt alkotni. Az egyházakkal kapcsolatos szabályozás alaptételeit öt pontban az átmeneti törvény tartalmazza majd, az új törvényt pedig legkésőbb szerdán nyújtják be az Országgyűlésnek. Az általános vitára csütörtökön, a részletesre a jövő héten lenne alkalom, és Lázár János szerint 30-án el is fogadhatnák az új törvényt.

Szó volt a választójogi törvénnyel kapcsolatos módosító javaslatokról is. A Fidesz frakció az egyfordulós választási rendszert fogja támogatni, a határon túliak szavazójogáról pedig Lázár János azt mondta, bár alkotmányjogi problémát fog felvetni, azt javasolják, hogy egy szavazattal rendelkezzenek a szomszédos országokban élő magyar állampolgárok.

A nemzetiségek szavazásának módjáról azt mondta, az eredeti javaslatot támogatják, a módosítókat nem.

Elhalasztják a titkosszolgálatok átszervezéséről szóló törvénnyel kapcsolatos döntést, és további konzultációt tartanak az ügyben.

A házszabály módosításával kapcsolatban a frakció támogatja, hogy a kormánynak mindenkor lehetősége legyen az aktuális gazdasági, társadalmi körülmények miatt törvényt kezdeményezni és 48 órán belül törvényt hozni. Ezt félévente hat alkalommal tehetnék meg.

A Fidesz frakcióülése elhúzódott, ezért Lázár János sajtótájékoztatója is félórás csúszással kezdődött. Ezalatt az idő alatt Lasztovicza Jenő fideszes képviselő rögtönzött sajtótájékoztatót tartott a devecseri félpályás útlezárás miatt. A demonstrálók azt szeretnék elérni, ha a kármentő alapba összegyűlt körülbelül két milliárd forintot szétosztanák a károsultak között.

Lasztovicza Jenő szerint, akik most félpályás lezárásával tüntetnek, azok a helyi közösség érdekei ellen tüntetnek, mert azok a képviselők és polgármesterek, akik az alapba befolyt összegek felhasználásáról döntenek, a településen lakók érdekeit nézik.