eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A szocialisták szerint szimbolikus volt az Ab döntése

Az MSZP frakciójának mai ülésén a parlament féléves munkáját értékelték. Tóbiás József frakcióvezető-helyettes elmondta, az elmúlt egy évben a kormány szisztematikusan számolta fel azokat az ellensúlyokat, amelyeket egy mindenkori demokráciában a kormánynak el kellene fogadnia.

Hozzátette: az alkotmánybíróság jogkörének csökkentésével, valamint a bíróságok és a Magyar Nemzeti Bank átalakításával megszűnnek az eddig kontrollt gyakorló független intézmények.

Arról is beszélt, hogy az elhibázott gazdaságpolitika és a nemzetközi befektetői bizalom visszaesése arra kényszerítette a Fideszt, hogy bűnbakot keressen, és ezért hirdetett kollektív bűnösséget az MSZP és az előző rendszer vezetőire.

Tóbiás József szerint mostantól nem az egyes kormánytagok felelősségével kell foglalkoznia az MSZP-nek, hanem a kormány leváltására kell koncentrálnia.

Nyakó István szocialista képviselő azt mondta, szimbolikus volt az alkotmánybíróság döntése az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban. Azt mondta azért, mert ez volt az első benyújtott sarkalatos törvény, és szerinte a többi ilyen jogszabályra is ez a sors vár. Úgy fogalmazott, hogy a lelkiismereti és vallásszabadság korlátozásáról és a vallási közösségek jogfosztásáról szóló törvény oda jutott, ahova való, a szemétdombra. Hozzátette, el kell távolítani az egyházügyi államtitkárt, és egy olyan javaslatot kellene benyújtani, amelyet széleskörű konzultáció előz meg.

LMP: A kormány megbukott

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője elmondta, az Alkotmánybíróság két olyan törvénnyel kapcsolatban is kifogásokat talált, amelyekre korábban az LMP hívta fel a figyelmet.

A kiemelt büntetőügyekkel kapcsolatos törvényben alkotmányellenesnek és nemzetközi szerződésekkel összeegyeztethetetlennek tartotta, hogy a legfőbb ügyész és a bírói testület vezetője szabadon terelgetheti az ügyeket a bíróságok között. Schiffer András szerint a kormány úgy akarja kicselezni az Alkotmánybíróságot, hogy alkotmányszintre emelik a kifogásolt pontokat. Figyelmeztetett, hogy a törvény ettől még sérteni fogja a nemzetközi jogszabályokat.

A médiatörvény esetében az Alkotmánybíróság az LMP majdnem minden kifogását jogosnak találta. Így aggályosnak találták például az írott sajtó állami felügyeletére, és a forrásvédelem korlátozására vonatkozó rendelkezéseket és a média és hírközlési biztos jogállására vonatkozó szabályokat.

Az egyházügyi törvénnyel kapcsolatos döntésről elmondta, az Alkotmánybíróság azért semmisítette meg teljes terjedelmében a jogszabályt, mert közjogi érvénytelenséget talált az egész jogalkotási folyamatban. Schiffer András szerint a testület azt az ellenzéki pártok által is kifogásolt gyakorlatot tartotta alkotmányellenesnek, hogy a kormány zárószavazás előtti módosításokkal bombázott szét kész törvényeket.

Azt mondta, tekintettel arra, hogy az elmúlt másfél évben a zárószavazások előtti módosításokkal történt a kormányzás, és ahogy fogalmazott, egy átfogó pofonsorozatot kapott Orbán Viktor kormánya ma az Alkotmánybíróságtól, kijelenthető, hogy a kormány megbukott. Hozzátette, a 2012-es költségvetésről szóló mai végszavazás elé is számos módosító érkezett, és ha az Alkotmánybíróság tarja az eddigi gyakorlatát, a költségvetés már azelőtt meg fog bukni, hogy kiderülne annak gazdasági tarthatatlansága.

Jobbik: ez csak csepp a tengerben

A Jobbik egyetért az Alkotmánybíróság (AB) hétfői három megsemmisítő határozatával, de ez "csak csepp a tengerben" - mondta el az MTI-nek Novák Előd.

A jobbikos politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a tervek szerint januártól megszűnik a kormányzati intézkedések alkotmánybírósági kontrollja hiszen sem polgárok, sem önkormányzati képviselők, sem frakciók nem kezdeményezhetnek majd eljárást. A Jobbik éppen ezért szeretné ha legalább a folyamatban lévő ügyeket elbírálná az AB.

A konkrét ügyekkel kapcsolatban Novák Előd szerint annyi fog történni, hogy a kormány "alibiváltozásokat" eszközöl majd az egyházügyi és a médiatörvényben is és ezután is a jelenlegiekhez hasonló alkotmányellenes jogszabályokat fogadnak el a parlamentben, amelyeket aztán nem lehet újra megtámadni az AB előtt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×