Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Répás: Megpróbálják szembeállítani a magyarokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiában létezik egy olyan tendencia, amely megpróbálja szembeállítani a felvidéki magyarságot Magyarországgal - véli Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügy Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának helyettes államtitkára.

"Nem számítok a kampányidőszak miatt jelentős változásra. Érezhető azonban egy olyan tendencia, amely megpróbálja szembeállítani a felvidéki magyarságot Magyarországgal, megpróbálva úgy beállítani a helyzetet, mintha Magyarország és a határon túli magyarság - így a felvidéki magyarság - érdekei nem esnének egybe. Én ezt a jelenséget nagyon károsnak és minden szempontból hamisnak tartom" - jelentette ki Répás Zsuzsanna abban az interjúban, amely a Szabad Újság című szlovákiai magyar társadalompolitikai hetilap legújabb számában jelent meg.

A helyettes államtitkár arra a kérdésre válaszolt, milyen hatással lehet a márciusi szlovákiai választások előtti kampány a felvidéki magyarok és az anyaország viszonyára.

Hozzátette: "Ez a beállítás nem szolgál mást, minthogy gyengítse a magyar-magyar kapcsolatokat, gyengítse a bizalmat Magyarország és a határon túli magyar közösségek között, pont azokban az időkben, amikor a legnagyobb szükségünk van egymásra."

A Híd magyar-szlovák párt és az államtitkárság közti kapcsolatot érintő kérdésre felelve Répás leszögezte: "A Most-Híd nem tekinti magát magyar pártnak, így nem vesz részt a magyar-magyar együttműködés fórumain, így például a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) sem. A saját öndefiníciójuk indokolja a kapcsolattartás hiányát."

"A mindenkori magyar kormánynak kötelessége támogatni a határon túl élő magyar közösségeket. Elsősorban a magyar közösségek törekvései melletti határozott kiállással, a kétoldalú államközi kapcsolatokban tanúsított következetes kisebbségvédő magatartással, valamint a nemzetközi színtéren megvalósított aktív fellépéssel van lehetősége a kisebbségi sorban élő magyarság megmaradásáért küzdeni" - fejtette ki a helyettes államtitkár a szlovákiai magyarság jövőjét firtató kérdésre válaszolva.

Répás Zsuzsanna szerint "az azonban, hogy a szlovákiai magyarság helyzete hosszú távon hogyan alakul, korántsem csak a magyar kormány tevékenységének a következménye. Nagyon sok függ attól, hogy a felvidéki magyarság milyen következetességgel lép fel saját sorsának jobbra fordításáért és a mind teljesebb önkormányzatiság eléréséért. Magyarország ezután is támogatni fogja a jogok bővítéséért tett erőfeszítéseket, melyben egyébként az aktív civil szerepvállalásnak is óriási jelentősége lehet"