eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Répás: Megpróbálják szembeállítani a magyarokat

Szlovákiában létezik egy olyan tendencia, amely megpróbálja szembeállítani a felvidéki magyarságot Magyarországgal - véli Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügy Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának helyettes államtitkára.

"Nem számítok a kampányidőszak miatt jelentős változásra. Érezhető azonban egy olyan tendencia, amely megpróbálja szembeállítani a felvidéki magyarságot Magyarországgal, megpróbálva úgy beállítani a helyzetet, mintha Magyarország és a határon túli magyarság - így a felvidéki magyarság - érdekei nem esnének egybe. Én ezt a jelenséget nagyon károsnak és minden szempontból hamisnak tartom" - jelentette ki Répás Zsuzsanna abban az interjúban, amely a Szabad Újság című szlovákiai magyar társadalompolitikai hetilap legújabb számában jelent meg.

A helyettes államtitkár arra a kérdésre válaszolt, milyen hatással lehet a márciusi szlovákiai választások előtti kampány a felvidéki magyarok és az anyaország viszonyára.

Hozzátette: "Ez a beállítás nem szolgál mást, minthogy gyengítse a magyar-magyar kapcsolatokat, gyengítse a bizalmat Magyarország és a határon túli magyar közösségek között, pont azokban az időkben, amikor a legnagyobb szükségünk van egymásra."

A Híd magyar-szlovák párt és az államtitkárság közti kapcsolatot érintő kérdésre felelve Répás leszögezte: "A Most-Híd nem tekinti magát magyar pártnak, így nem vesz részt a magyar-magyar együttműködés fórumain, így például a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) sem. A saját öndefiníciójuk indokolja a kapcsolattartás hiányát."

"A mindenkori magyar kormánynak kötelessége támogatni a határon túl élő magyar közösségeket. Elsősorban a magyar közösségek törekvései melletti határozott kiállással, a kétoldalú államközi kapcsolatokban tanúsított következetes kisebbségvédő magatartással, valamint a nemzetközi színtéren megvalósított aktív fellépéssel van lehetősége a kisebbségi sorban élő magyarság megmaradásáért küzdeni" - fejtette ki a helyettes államtitkár a szlovákiai magyarság jövőjét firtató kérdésre válaszolva.

Répás Zsuzsanna szerint "az azonban, hogy a szlovákiai magyarság helyzete hosszú távon hogyan alakul, korántsem csak a magyar kormány tevékenységének a következménye. Nagyon sok függ attól, hogy a felvidéki magyarság milyen következetességgel lép fel saját sorsának jobbra fordításáért és a mind teljesebb önkormányzatiság eléréséért. Magyarország ezután is támogatni fogja a jogok bővítéséért tett erőfeszítéseket, melyben egyébként az aktív civil szerepvállalásnak is óriási jelentősége lehet"

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×