eur:
393.82
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán: Magyarország nem adja fel önálló adópolitikáját

Az eurózóna kormányközi megállapodásához való csatlakozással kapcsolatban ami biztos, hogy Magyarország nem kíván csatlakozni semmilyen megállapodáshoz, amely adóharmonizációs lépéseket tartalmaz, vagyis a kormány nem hajlandó feladni az önálló magyar adópolitikának a gazdaságot versenyképessé tevő intézkedéseit - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután hivatalos látogatáson fogadta Petr Necas cseh kormányfőt.

A magyar miniszterelnök leszögezte: Magyarország számára bár nem "mi okoztuk az eurózóna válságát, de fontos, hogy az eurózóna ezt minél hamarabb leküzdje azt, és mi megoldani sem tudjuk ezt a válságot, de akadályokat sem kívánunk gördíteni az elé, hogy az eurózóna tagállamai megoldják a nehéz, nyitott kérdéseket." Orbán Viktor óriási vállalkozásnak nevezte a közös pénz mögé közös költségvetési politika felépítését, amelyhez Magyarország nevében sok sikert kívánt.

A kormányközi megállapodással kapcsolatban hozzátette: Magyarország a költségvetési fegyelem és kiszámítható gazdaság szempontjából az egyik legjobb az Európai Unióban, mivel külső kényszer nélkül is betartja a pénzügyi ésszerűség szabályait. Éppen ezért Magyarországnak garanciát és biztosítékot nem jelentene egy erős európai költségvetési fegyelem, mert saját érdekünkben még ennél is nagyobb fegyelmet tartunk a pénzügyeinkben - jelentette ki Orbán Viktor.

A gazdaság fundamentumai stabilak, a 2012-es költségvetés elsődleges egyenlege "masszív többletet" mutat - mondta Orbán Viktor a sajtótájékoztatón. A miniszterelnök szerint Magyarországnak elővigyázatossági hitelvonalra van szüksége az IMF-től.

Orbán: az MNB és a PSZÁF összevonása "nem ördögtől való"


Sem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonása, sem pedig a két szervezet további egymástól független működése nem "ördögtől való" a kormány szerint, hiszen mindkettőre van példa az Európai Unióban - jelentette ki kérdésre Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő leszögezte: a magyar jogi helyzet egyértelmű, hiszen az alkotmány külön-külön szabályozza az MNB és PSZÁF alkotmányos helyzetét, ezért a mostani javaslattal az átmeneti rendelkezésekben annak a lehetőségét teremtik meg, hogy amennyiben az Országgyűlés kétharmados törvényben össze akarja olvasztani a két szervezetet, akkor ne kelljen ehhez alkotmányt módosítani.

Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta: jelenleg nincs erről szóló előterjesztés az Országgyűlés előtt, van viszont egy olyan jegybank-törvény, amelyet a kormány készített. Ezzel kapcsolatban a kabinet várja az Európai Központi Bank (EKB) véleményét, amelyet már 40 napja kikérte, de amíg ez nem jön meg addig nem zárják le a javaslat parlamenti vitáját.

Az EKB ugyanakkor csütörtökön reggel - míg Orbán Viktor Petr Necasszal tárgyalt - nyilvánosságra hozta álláspontját. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt: "kellő komolysággal fogjuk figyelembe venni az EKB álláspontját, ami ugye egy javaslat és észrevétel, mert a döntés a magyar parlament kezében van."

Necas szerint sem lenne előnyös az uniós adóharmonizáció

Petr Necas cseh miniszterelnök szerint Magyarországhoz hasonlóan országának sem lenne előnyös egy olyan uniós megállapodás, amely közvetlen vagy közvetett módon a tagállamok közötti adóharmonizációt irányozná elő.

A cseh kormányfő elmondta, Csehország egy kis, exportorientált ország, amely erősen függ az eurózóna helyzetétől, ezért az áll érdekében, hogy helyreálljon az övezet stabilitása.

A cseh kormányfő kijelentette, ugyan a visegrádi országok egyeztetik véleményeiket az EU gazdasági problémáinak ügyében, a közös álláspont kialakítását nehezíti, hogy eltérő helyzetben vannak, hiszen míg Szlovákia már az euróövezet tagja, a másik három ország még nem vezette be az uniós fizetőeszközt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×