eur:
394.28
usd:
370.51
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Milliárdok tűnhetnek el az aktív betegellátásból

Jövő év októberéig összesen 310 milliárd forint jutna az aktív fekvőbeteg-szakellátásra a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által közzétett rendelettervezet szerint; az idei büdzsé csaknem 350 milliárd, a tavalyi 347 milliárd forint volt, vagyis a szabályozás elfogadásával 40 milliárddal kevesebből gazdálkodhatnak jövőre a fekvőbeteg-szakellátásban - írta a Napi Gazdaság.

A jogszabálytervezet mellékletében ugyan 362,4 milliárd forint szerepel ezen a soron, azonban a megadott teljesítményvolumen-keret alapján az OEP-től érkező tényleges összeg 50 milliárddal kevesebb lehet - írta a lap. Poller Imre egészségügyi szakértő szerint a különbözetre valószínűleg a központi költségvetésből számít az államtitkárság, amit vélhetően az uniós projektek önrészére, karbantartásra és az adósságállomány csökkentésére fordíthatnak.

A tervezetből nem derül ki, hogy a 123 milliárdra belőtt járóbeteg-ellátásból milyen arányban részesülnek a szakrendelők és a kórházi járóbeteg-ellátó osztályok, ám az "ökölszabály" szerint 60-70 százalékban kórházakban kórházi orvosok látják el ezt a feladatot, így bérköltség nélkül ezek a rendelők óriási konkurenciát jelentenek az amúgy is tengődő járóbeteg-ellátó szakrendelőknek - írta a Napi. A mentésre 25, a beteg- és halottszállításra 6 milliárdot szán a tervezet, ami a lapnak nyilatkozó szakértő szerint azzal járhat, hogy a betegszállítók a hónap vége előtt kimerítik a keretüket, a mentőknél viszont bennragad a pénz, nagyságrendileg ugyanis nem ilyen mértékű a különbség a két tevékenység között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×