Madár: Egyre valószínűbb a recesszió

Infostart
2011. december 15. 08:37
Autó- és gyógyszeripari beruházások menthetik meg Magyarországot a recessziótól - mondta az InfoRádióban a Portfolio.hu vezető elemzője. Madár István szerint 100 és 200 milliárd forint között kell lennie az egyenlegjavító intézkedéscsomagnak.

Egyre valószínűbb, hogy a magyar gazdaság jövőre recesszióba fordul - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Portfolio.hu vezető elemzője. Madár István emlékezetett arra, hogy a harmadik negyedéves GDP-statisztikából kiderül, az elmúlt két negyedévben csak a mezőgazdaság teljesítménye mentette meg az országot a gazdaság csökkenésétől.

A gyenge külső keresleti környezethez még gyengülő belső kereslet fog párosulni, a pesszimisták ezért gondolják úgy, hogy nem kerülhető el a recesszió - emelte ki. A vezető elemző hozzátette: ha mégis elkerüli, az néhány autó- és gyógyszeripari beruházásoknak lesz köszönhető.

Madár István arról is beszélt, hogy amennyiben a költségvetés fő számait nem módosítja a kormány, akkor nehéz bármit is csinálni, ugyanis szigorú összefüggésbe van öntve a büdzsé.

A zárolás kegyes megoldás, és azt vindikálja, hogy költségvetési módosítást kell végrehajtani jövő év elején, amiben hozzáigazítják a bevételeket az alacsonyabb növekedési kilátásokhoz, ezzel párhuzamosan a mostani zárolásokat törölni lehet vagy véglegesnek tekinthetők - fejtette ki a Portfolio.hu vezető elemzője.

Madár István szerint 100 és 200 milliárd forint között kell lennie az egyenlegjavító intézkedéscsomagnak, amit egyelőre zárolással oldhatnak meg, de elképzelhető, hogy kisebb adóemeléssel pótolják ki ezt.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást