Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismerje meg az egészségügyi salátatörvény részleteit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megjelent az egészségügyi salátatörvény, amely érinti az egészségügy strukturális átalakítását, a transzplantáció kérdését, a pénzbeli ellátásokat, növeli az egészségügy gyorsreagálási képességét, megújítja a praxisjogot, a gyógyszerellátást, illetve intézkedik az úgynevezett "dizájner drogok" visszaszorításáról is. A jogszabály jelentősebb elemeit foglaltuk össze.

Az "egészségügyi salátatörvényként" ismert jogszabály módosításai érintik az egészségügy strukturális átalakítását, a transzplantáció kérdését, a pénzbeli ellátásokat, növelik az egészségügy gyorsreagálási képességét, megújítják a praxisjogot, a gyógyszerellátást, illetve a törvény intézkedik az úgynevezett "dizájner drogok" visszaszorításáról is.

2012. január 1-jétől állami kötelezettség lesz az egészségügyi szakellátás, 2012. május 1-jei határidővel pedig a korábbi súlyponti szisztéma helyett létrejön az egészségügyi térségekre épülő rendszer. Átalakul a beutalási rend is: a törvény a betegek számára biztosítja a térségen belüli szolgáltató-választás lehetőségét.

Megújul a praxisjog intézménye. Erősödik az önkormányzat és a háziorvos közti partnerség, illetve, mivel a tárca újra vonzóvá kívánja tenni a háziorvosi pályát, a rendszerbe belépőknek a praxiskezelő létrehozásával nyújt segítséget.

Folytatódik a gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása. Olyan ösztönzők és szolgáltatások épülnek a rendszerbe, amelyek segítik, hogy a lakosság olcsóbban jusson gyógyszerhez és javuljon a gyógyszerbiztonság. Ösztönzik a legkedvezőbb áru generikus gyógyszerek kiadását, és már 2012-ben elkezdik bevezetni az e-receptet, amely a betegnek, az orvosnak, a gyógyszerésznek és az egészségbiztosítónak is jelentős adminisztrációs tehercsökkenést jelent.

Az úgynevezett "dizájner drogok" visszaszorítása érdekében 9 új anyaggal bővül a pszichoaktív anyagok listája. Gyorsabb lesz a veszélyes szerek nyomon követése és a visszaélések szankcionálása.

Változik a transzplantációs tevékenység is. Egy előzetes nemzetközi együttműködési megállapodás következtében a betegek gyorsabban jutnak megfelelő szervhez, hiszen a 10 milliós lélekszámú lakosság helyett 130 milliós populációban kereshetnek megfelelő donort számukra.

Korszerűbbé válik a járványügyi szabályozás. A rendszer képessé teszi az ÁNTSZ-t és más kormányzati szerveket arra, hogy az ország az uniós kötelezettségeinknek ezen a téren is eleget tudjon tenni, illetve részt vegyen a nemzetközi hálózati munkában.

És végül - de nem utolsó sorban - a "salátatörvény" rendelkezik arról is, hogy a jövőben a csecsemőt gondozó vér szerinti apa, a gyám, vagy az örökbefogadó férfi is jogosult lesz terhességi-gyermekágyi segélyre, amennyiben az anya halála, vagy egyéb ok miatt gyermekét nem tudja gondozni.