eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Tarlós: Fizessen az agglomeráció is a BKV-ért

Mintegy 40-45 milliárd forintot vár a főváros az iparűzési adó emelésétől - mondta a főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: az agglomerációs településeknek fizethetniük kellene a buszjáratokért. Az MSZP fővárosi frakcióvezetője ezzel egyetért, azonban az iparűzési adóemelésről azt mondta: ami a fővárosnak fél százalék adóemelés, az a budapestieknek 50 milliárd forintos adóteher.

A tervek szerint a közeljövőben az agglomerációban lévő települések fizethetnek azért, hogy a BKV buszai Budapesten kívül eső városokba is járjanak - mondta a főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában.

Tarlós István tarthatatlannak tartja, hogy az agglomerációban lévő települések használják Budapest oktatási és egészségügyi intézményeit, valamint a közösségi közlekedést, miközben ezekért semmit nem fizetnek. A főpolgármester hangsúlyozta: ez évente 30 milliárd forint veszteséget jelent Budapestnek, ez pedig nem tolerálható akkor, amikor ilyen rossz helyzetben van a főváros tömegközlekedése.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője azt mondta, támogatják a főpolgármester javaslatát, és belátta: Pest megye nem vette ki a részét az elmúlt húsz évben a közösségi közlekedésből

Tarlós István arról is beszélt, hogy a BKV finanszírozása miatt van szükség az iparűzési adó jelenlegi 2-ről 2,5 százalékra való emelésére - ebből 40-45 milliárd forint bevételre számíthat a főváros. Néhány évig biztos, hogy szükség lesz erre az adóra - emelte ki a főpolgármester.

Horváth Csaba szerint ami a fővárosnak fél százalék adóemelés, az a budapestieknek 50 milliárd forintos adóteher. Kockázatosnak tartja az újabb adóemelést, mert a már nehéz helyzetben működő vállalkozásoknál veszélybe kerülhetnek a munkahelyek.

Tarlós István elmondta, hogy több terv is van, de várhatóan a Hungária körúton belüli zónán vezethetik be a gépjárműveknek a behajtási díjat 2013-tól. Ezzel kapcsolatban az MSZP-nek más elképzelése van a forgalomszabályozásra. A párt a teljes fővárosra bevezetné a díjat.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy várhatóan a paraméterkönyvön is módosítani kell, de hogy milyen mértékben, azt nem tudta megmondani.

Az Aréna adását meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×