Handó Tündét az OBH, Darák Pétert a Kúria elnökévé választották

InfoRádió / MTI
2011. december 13. 11:56
Megválasztotta az új bírósági vezetőket kedden, titkos szavazáson az Országgyűlés: az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) felváltó Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Handó Tünde, a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyébe lépő Kúria elnöke Darák Péter; mindkettejük megbízatása kilenc évre szól.

Megválasztotta az országgyűlés a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökét. A titkos szavazáson Darák Pétert 275 igen, 83 nem és 4 érvénytelen szavazattal a Kúria, Handó Tündét 258 igen, 97 nem és 6 érvénytelen szavazattal az Országos Bírósági Hivatal élére nevezték ki kilenc évre.

A Kúria a Legfelsőbb Bíróságot, az Országos Bírósági Hivatal az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot váltja. Mostanáig a Legfelsőbb Bíróság elnöke automatikusan az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot is vezette, a két pozíció most szétválik, az új igazgatási szerv vezetőjét a főbíróhoz hasonlóan közvetlenül a parlament választja. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előterjesztése szerint a szétválásra azért van szükség, mert az 1997-es, a bíróságok önigazgatását megteremtő reform lényegében megbukott: a bíróságok lassúak, a perek elhúzódnak, állandósultak az anyagi nehézségek, és gond van az ítélkezés színvonalával, a bíráskodás egységességével is.

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi vezetője a változás miatt nem töltheti ki mandátumát. A Kúria élére azért nem jelölték, mert nincs meg az előírt öt éves magyarországi bírói gyakorlata - mondta korábban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Bárándy Gergely szocialista képviselő sajtótájékoztatóján azt mondta, a mai naptól nem lesz olyan független alkotmányos szerv, amely élén ne egy Fidesz által kijelölt személy ülne, ráadásul két kormányzati ciklusra.

Hozzátette, egyet kell hogy értsen a John Hopkins egyetem professzorával, Charles Gátival, miszerint a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontása miatt Magyarország többé nem tekinthető nyugati típusú demokráciának.

Szerinte a legfelsőbb bíróság elnökét azért menesztették, mert kiállt a semmisségi törvény alkotmányellenessége miatt és bírálta az igazságügyi reformot.

Darák Péterről azt mondta, nincs sem szakmai vezetői tapasztalata, sem szakmai megbecsülése a kollégái előtt, hiszen a Kollégium vezetőjének és annak a bírói tanácsnak az élére sem választották meg, aminek tagja volt.

A politikus Handó Tündével, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság jelenlegi elnökével kapcsolatban azt kifogásolta, hogy a jogász Szájer József felesége, és az Orbán-család több évtizedes barátja.

Bárándy Gergely elmondta, az MSZP hatalomra kerülése esetén visszaállítaná az alkotmányos rendet, aminek szervezeti és személyi konzekvenciái is lesznek.

Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője megköszönte Baka András eddigi munkáját és azt mondta, méltatlan a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének menesztése. Hozzátette, a mai nap a végső állomása a Fidesz gyarmatosításának.

Schiffer András elmondta, a szavazáson Darák Péter kinevezését támogatták, de Handó Tündéét nem.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást