Elfogadta az új munka törvénykönyvét a parlament - hírösszefoglaló

Infostart
2011. december 13. 21:11
Elfogadta az új munka törvénykönyvét a parlament. Megválasztotta az Országgyűlés az új bírósági vezetőket. Még az idén egyszeri bérkiegészítést kap 42 ezer egészségügyi alkalmazott. A nap legfontosabb hírei december 13-án.

Elfogadta az új munka törvénykönyvét az Országgyűlés; a rendelkezések 2012. július 1-jén lépnek hatályba. A javaslatot az ellenzéki frakciók nem támogatták. A kormányfő az előterjesztés záróvitájában azt mondta: az érdekképviseletekkel létrejött megállapodásban olyan pontok is vannak, amelyekkel a kabinet nem ért egyet. Orbán Viktor hozzátette: ezzel együtt az új munka törvénykönyve összességében nagyobb biztonságot és gazdasági teljesítményt hoz majd az országnak.

Megválasztotta az új bírósági vezetőket az Országgyűlés. Az Országos Bírósági Hivatal és a Kúria elnökének megbízatása egyaránt 9 évre szól. Handó Tünde, a januártól az Országos Igazságszolgáltatási Tanács helyébe lépő Országos Bírósági Hivatal vezetője azt mondta: a bírói kar és az ügyfelek lehető legteljesebb kiszolgálásának biztosítását tartja fő feladatának. Darák Péter, a Legfelsőbb Bíróságot felváltó Kúria elnöke az ítélkezés egységessé és gyorsabbá válását reméli a bíróság igazgatási szervezetének átalakításától. --Az MSZP és az LMP is úgy véli: az új bírósági vezetők megválasztásával nem maradt olyan hatalmi ág vagy független szervezet, amelynek élén nem a Fideszhez lojális vezető áll.

Mintegy 42 ezer egészségügyi alkalmazott kap összesen 3,4 milliárd forint egyszeri bérkiegészítést még decemberben a chipsadóból befolyó pénzből. A pótlékalap csaknem háromhavi összegének megfelelő egyszeri juttatást - bruttó 21.600, 72.000, illetve 90.000 forintot - kapnak a pótlékra jogosult egészségügyi alkalmazottak. Õk azok, akik a közvetlen betegágy mellett végzett munkájuk miatt fokozott fizikai és pszichés terhelésnek, illetve egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve. A részmunkaidőben foglalkoztatottak arányos kifizetésben részesülnek.

Legnagyobb népegészségügyi kampányát indította el a nemdohányzók védelmében az egészségügyi államtitkárság. A szervezet vezetője elmondta: a civil, az ipari és az államigazgatási szféra együttműködésével szervezett akció célja, hogy felhívják a figyelmet a nemdohányzók védelméről szóló törvény január elsejétől életbe lépő szigorítására, január elsejétől ugyanis a legtöbb zárt légterű helyiségben tilos lesz a dohányzás. Szócska Miklós hozzátette: nem egyszerűen tiltani akarnak, hanem azt próbálják elérni, hogy minél többen hagyják abba, illetve el se kezdjék a dohányzást.

Benyújtotta az 1. blokk továbbüzemeltetésére vonatkozó engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához a Paksi Atomerőmű Zrt. A társaság vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: az elmúlt egy évtizedben kiderült, hogy biztonsági és műszaki szempontból megvalósítható, gazdaságilag pedig kifizetődő, ha a tervezett 30 év után további 20 éven át üzemelnek a létesítmény blokkjai. Hamvas István hangsúlyozta: az erőműben az üzembe helyezés óta eltelt 29 évben fejlesztések, biztonságnövelő intézkedések sorát hajtották végre.

Novemberben 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,3 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet. A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint az inflációs adatot meghatározza, hogy jelentős mértékben drágultak az üzemanyagok, míg a tartós fogyasztási cikkekért továbbra is kevesebbet kellett fizetni, és az átlagosnál kevésbé drágultak a szolgáltatások is.

A magyarországi munkáltatók 22 százaléka elbocsátást jelez 2012 első negyedévére - közölte a Manpower ügyvezetője. Kiss Judit az InfoRádióban elmondta: legfrissebb munkaerő-piaci felmérésük szerint a vizsgált időszakban a munkaadók mindössze 8 százaléka tervez munkaerő felvételt. Hozzátette: a legoptimistább szektor a pénzügyi-biztosítási, ugyanakkor biztosan elbocsátások lesznek az építőiparban és a vendéglátásban.

Belgiumban négyre emelkedett a Liege-ben elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma, miután két ember a kórházban belehalt sérüléseibe. A 33 éves merénylő mellett - aki végül feltehetően öngyilkos lett - egy 75 éves asszony és két tizenéves fiú vesztette életét a kézigránátos robbantások és a lövöldözés miatt. A sebesültek száma a legfrissebb beszámolók szerint eléri a 75-öt, többen továbbra is súlyos állapotban vannak. A belga belügyminisztérium egy illetékese úgy nyilatkozott, hogy nem terrorcselekményként kezelik az ügyet.