Rácz Margit: Általános lesz jövőre a lassulás

Infostart
2011. december 12. 10:09
Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcs után közölte: jövőre jóval nehezebb év lesz, mint ahogy arra korábban számítani lehetett, ezért a költségvetést újra kell tervezni. Ez megszorításokat jelent - mondta Rácz Margit közgazdász az InfoRádió Arénájában. Az MTA kutatásvezetője szerint Magyarországnak el kellene fogadnia a módosított uniós szerződést.

Nem fenntartható az a fejlődés, ami a 2008-as válság után, 2009 végétől beindult, erre szeptember óta több prognózis is figyelmeztetett - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője.

Rácz Margit kiemelte: mindez Magyarországot is érinti, ugyanis nem lehet kiragadni a világgazdaságból. Mégis, amikor a gazdasági miniszter benyújtotta a 2012-es költségvetést a Parlamentnek, azt mondta, hogy olyan szabályokat tudunk életbe léptetni, amelyek 1,5 százalékos GDP-növekedést fognak garantálni - emlékeztetett.

Azonban, ha ez a tervezett növekedés radikálisan eltér, az annyit jelent, hogy sokkal kevesebb bevétele lesz a költségvetésnek, mint amennyire 1,5 százalék mellett számított, ezért a kiadási oldalon megszorításokat kell végrehajtani - figyelmeztetett Rácz Margit, hozzátéve, hogy az eurózóna tagországai közt természetesen van növekedési különbség, de a lassulás 2012-ben általános lesz.

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének kutatásvezetője szerint Magyarországnak el kellene fogadnia a módosított uniós szerződést. Rácz Margit szerint hasznos volna, ha uniós felügyelet alá kerülnének a magyar közpénzügyek, mert a magyar állampolgár, az önkormányzat és az állam is eladósodott, a mindenkori kormányzat pedig látszólag nem képes kezelni költségvetését.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást