Orbán: A vártnál hosszabb lesz az eurózóna válsága - a nap hírei

Infostart
2011. december 12. 21:07
A kormányfő szerint Magyarországnak is fel kell készülnie az eurozóna elhúzódó válságára. Támogatta az államfő jelöltjét az Országos Bírósági Hivatal, illetve a Kúria élére a parlament alkotmányügyi bizottsága. Csökken szerdán a gázolaj ára.

A vártnál hosszabb lesz az eurozóna válsága - mondta a kormányfő. Orbán Viktor a parlamentben, napirend előtti felszólalásában hozzátette: a terveket a változó körülményekhez kell igazítani. A miniszterelnök hangsúlyozta: bár a válság az eurozóna válsága, a következmények Magyarországot is érintik, így 2012-ben, és különösen az év első felében nehéz körülményekkel kell majd szembenézni. Orbán Viktor azt mondta: a költségvetés tervezetében csökkenteni kell a növekedési előrejelzéseket, és a korábban tervezettnél magasabb euró/forint árfolyammal kell számolni. Az MSZP szerint a kormányfő attól tart, hogy befellegzik a különutas gazdaságpolitikának, ha Magyarország csatlakozik az uniós kormányközi megállapodáshoz. A Jobbik úgy vélte: népszavazást kell kiírni a kérdésről, az LMP nemzeti válságtanácsot hívna össze, a Demokratikus Koalíció pedig azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök nem ismertette a kormány álláspontját.

93 ezer forintos minimálbért és 108 ezer forintos garantált bérminimumot javasolt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács ülésén a kormány - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Czomba Sándor elmondta: a munkáltatókat arra kéri a kormány, hogy öt százalékos mértékig a bérkompenzációt maguk hajtsák végre, a minimálbéren és garantált bérminimumon foglalkoztatottaknál pedig efölött a kormány vállalja a teljes kompenzációt. Hozzátette: ez a költségvetés számára százmilliárdos kiadást jelent. A korábban számított és a már beadott költségvetésben szereplő összeg 84 milliárd forint. A munkavállalói és a munkaadói oldal egyaránt úgy véli: a kormány javaslata nem jelent béremelést, csupán a nettó jövedelmek szinten tartását.

Meghallgatása után 18 igen szavazattal 3 nem ellenében támogatta Handó Tünde kinevezését az Országos Bírósági Hivatal élére a parlament alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága. A testület ugyanekkora támogatással 2 tartózkodás mellett támogatta Darák Péter kinevezését a Kúria elnökének. A két tisztségviselőt kedden, titkos szavazással választhatja meg az Országgyűlés kétharmados többséggel, 9 évre.

Hároméves kortól lesz kötelező az óvoda és nem lesznek felzárkóztató osztályok - ismertette a Fidesz és a KDNP frakciójának ülésén született döntéseket a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője. Lázár János elmondta: az egész napos iskolát fokozatosan vezetik be, és csak azokban a középiskolákban lesz kötelező központi felvételi, amelyekben túljelentkezés van. A politikus hangsúlyozta: a pedagóguséletpálya-modell a jogszabályban marad, így a tanárok jelentős béremelkedésre számíthatnak a következő időszakban.

Tárca nélküli miniszterként irányítja a Nemzetközi Valutaalappal folyó tárgyalásokat Fellegi Tamás, aki a múlt héten mondott le fejlesztési miniszteri posztjáról. Arról a következő napokban döntenek, hogy ki lesz a minisztérium új vezetője.

Szerdán bruttó 3 forinttal csökkenti a gázolaj literenkénti árát a Mol, a benzin ára nem változik. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a gázolaj átlagára 424 forintra mérséklődik, a 95-ös benziné pedig 396 forint marad. Az autósok akár 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

A főpolgármester szerint a közeljövőben már fizetni kellene az agglomerációban lévő településeknek azért, hogy a BKV buszai a Budapesten kívül is közlekedjenek. Tarlós István az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: tarthatatlan, hogy az agglomerációban lévő települések használják Budapest oktatási és egészségügyi intézményeit, valamint a közösségi közlekedést, miközben ezekért semmit nem fizetnek. A főpolgármester hangsúlyozta: ez évente 30 milliárd forint veszteséget jelent Budapestnek.

Az év végén kivonja Irakból kiképző missziójának személyzetét a NATO - közölte Brüsszelben a szövetség főtitkára. Anders Fogh Rasmussen azt mondta: december 31-én lejár a mandátum, és a meghosszabbításért heteken át folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre. Hozzátette: a NATO továbbra is elkötelezett az Irakkal való partnerség mellett. A misszió kötelékében 13 NATO-országból, valamint a partnerként tevékenykedő Ukrajnából összesen 130 kiképző tartózkodott eddig Irakban.