Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Navracsics lát alapot az uniós fellépésre Szlovákia ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az uniós alapjogi chartára hivatkozva levélben fordult Viviane Reding uniós biztoshoz Navracsics Tibor a szlovák állampolgársági törvény miatt. A közigazgatási és igazságügy miniszter szerdán személyes beszélgetést is folytat a biztossal.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter levelében arra kívánja felhívni a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős európai biztos figyelmét, hogy a szlovák állampolgársági törvény sérti az Európai Unió alapjogi chartájának elveit. A tárcavezető az InfoRádiónak elmondta, hogy szerdán személyesen tárgyal Viviane Redinggel erről a kérdésről is.

Van alap arra, hogy fellépjen az uniós biztos a szlovák állampolgársági törvény ügyében, mert ha egy demokratikus társadalomban az állampolgár nem élhet az identitásválasztás szabadságával, akkor ez jogsérelmet jelent - fejtette ki Navracsics Tibor. Úgy látja, van lehetőség arra, hogy az Európai Bizottság felhívja a szlovák hatóságok figyelmét, hogy csorbítják azon szlovák állampolgárok jogait, akik az identitásválasztás szabadságával élnének.

Navracsics Tibor "barátibb hangvételű" levélben megkereste szlovák kollegáját is. Ebben azt kéri, hogy fontolja meg, mivel tud hozzájárulni, hogy az emberi jogok nemzeti szintű érvényesítése iránti elkötelezettsége megjelenjen a jogalkotásban és a szlovákiai magyarok jogérvényesítésében is.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa