Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszülethet az új munka törvénykönyve

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három hosszú ülésnap vár a képviselőkre a héten, az Országgyűlés előzetes napirendje alapján a tárgyalásra váró törvényjavaslatokról összesen 58 órában tarthat a vita. A Ház Orbán Viktor felszólalásával kezdheti ülését hétfő délután, a miniszterelnök várhatóan a pénteki európai uniós csúcson megismert válságkezelő terveket ismerteti.

A parlament a törvényjavaslatok tárgyalása mellett hétfőn és kedden is tart határozathozatalokat, a hét második napján így végleges formát ölthet a kormánynak az új munka törvénykönyvére vonatkozó előterjesztése, valamint megválaszthatják a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökét is.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában arról a kormányközi szerződésről tájékoztathatja az Országgyűlést, amelyet az euróövezet 17 országa készít a költségvetési fegyelem szigorításának érdekében. A tervezett együttműködéstől csak Nagy-Britannia zárkózott el, míg több eurózónán kívüli tagállam, köztük Magyarország is azt jelezte, a parlament felhatalmazásához köti a csatlakozást. A magyar kormányfő ezt azzal indokolta, hogy csak az Országgyűlés járhat el a nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben. Az ellenzéki képviselők azonban várhatóan arra kérnek majd magyarázatot Orbán Viktortól, hogy péntek hajnalban miért lehetett még magyar vétóról hallani, ha néhány órával később már a parlament felhatalmazásához kötötte a csatlakozást.

A miniszterelnök felszólalása után a megszokott interpellációs blokk, majd határozathozatalok következnek. Utóbbiak során kizárólag képviselői módosító indítványokról dönt a Ház.

A szavazások után, feltételezhetően már az esti órákban kezdődhet a kormány nemzeti vagyonról szóló előterjesztésének általános vitája 6 órás időkerettel, majd a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint a szabálysértésekről szóló javaslatok, illetve a rendvédelmi törvénymódosítás részletes vitája következhet, egyenként 4 óra 20 perces időkerettel.

Kedden határozathozatalokkal kezdi ülését a parlament. A képviselők döntenek például az új munka törvénykönyvének végleges formájáról, továbbá megválaszthatják a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökét is.

A miniszterelnök pénteki nyilatkozata alapján változás lehet a jövő évi költségvetés elfogadásának menetrendjében, Orbán Viktor a brüsszeli csúcstalálkozót követően ugyanis a 2012-es büdzsé újratervezéséről beszélt. Az Országgyűlés korábban már elfogadta a költségvetés fő számait, az előzetes napirend szerint kedden pedig már csak a fejezeteken belüli átcsoportosításra vonatkozó indítványokról kellene dönteni a zárószavazás előtt.

A szavazások kedd délutánra tervezett lezárása után öt javaslat, köztük az államháztartásról és Magyarország pénzügyi stabilitásáról szóló előterjesztések részletes vitája kezdődhet, amelyek időkerete összességében több mint 21 óra.

Szerdán a KDNP családvédelmi, valamint a nemzeti vagyonról, az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló javaslatok részletes vitájára kerülhet sor.