eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megszülethet az új munka törvénykönyve

Három hosszú ülésnap vár a képviselőkre a héten, az Országgyűlés előzetes napirendje alapján a tárgyalásra váró törvényjavaslatokról összesen 58 órában tarthat a vita. A Ház Orbán Viktor felszólalásával kezdheti ülését hétfő délután, a miniszterelnök várhatóan a pénteki európai uniós csúcson megismert válságkezelő terveket ismerteti.

A parlament a törvényjavaslatok tárgyalása mellett hétfőn és kedden is tart határozathozatalokat, a hét második napján így végleges formát ölthet a kormánynak az új munka törvénykönyvére vonatkozó előterjesztése, valamint megválaszthatják a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökét is.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában arról a kormányközi szerződésről tájékoztathatja az Országgyűlést, amelyet az euróövezet 17 országa készít a költségvetési fegyelem szigorításának érdekében. A tervezett együttműködéstől csak Nagy-Britannia zárkózott el, míg több eurózónán kívüli tagállam, köztük Magyarország is azt jelezte, a parlament felhatalmazásához köti a csatlakozást. A magyar kormányfő ezt azzal indokolta, hogy csak az Országgyűlés járhat el a nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben. Az ellenzéki képviselők azonban várhatóan arra kérnek majd magyarázatot Orbán Viktortól, hogy péntek hajnalban miért lehetett még magyar vétóról hallani, ha néhány órával később már a parlament felhatalmazásához kötötte a csatlakozást.

A miniszterelnök felszólalása után a megszokott interpellációs blokk, majd határozathozatalok következnek. Utóbbiak során kizárólag képviselői módosító indítványokról dönt a Ház.

A szavazások után, feltételezhetően már az esti órákban kezdődhet a kormány nemzeti vagyonról szóló előterjesztésének általános vitája 6 órás időkerettel, majd a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint a szabálysértésekről szóló javaslatok, illetve a rendvédelmi törvénymódosítás részletes vitája következhet, egyenként 4 óra 20 perces időkerettel.

Kedden határozathozatalokkal kezdi ülését a parlament. A képviselők döntenek például az új munka törvénykönyvének végleges formájáról, továbbá megválaszthatják a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökét is.

A miniszterelnök pénteki nyilatkozata alapján változás lehet a jövő évi költségvetés elfogadásának menetrendjében, Orbán Viktor a brüsszeli csúcstalálkozót követően ugyanis a 2012-es büdzsé újratervezéséről beszélt. Az Országgyűlés korábban már elfogadta a költségvetés fő számait, az előzetes napirend szerint kedden pedig már csak a fejezeteken belüli átcsoportosításra vonatkozó indítványokról kellene dönteni a zárószavazás előtt.

A szavazások kedd délutánra tervezett lezárása után öt javaslat, köztük az államháztartásról és Magyarország pénzügyi stabilitásáról szóló előterjesztések részletes vitája kezdődhet, amelyek időkerete összességében több mint 21 óra.

Szerdán a KDNP családvédelmi, valamint a nemzeti vagyonról, az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló javaslatok részletes vitájára kerülhet sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×