Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kormány 93 ezer forintos minimálbért javasol

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány 93 ezer forintos minimálbért és 108 ezer forintos garantált bérminimumot javasolt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács hétfői ülésén - mondta Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az ülést követő tájékoztatón.

A kormány korábbi minimálbér javaslata még 92.000 forint volt.

Az államtitkár elmondta: a munkáltatókat arra kéri a kormány, hogy öt százalékos mértékig a bérkompenzációt maguk hajtsák végre, miközben efölött a minimálbéren és garantált bérminimumon foglalkoztatottaknál a kormány vállalja a teljes kompenzációt.

A költségvetés számára a bérkompenzáció, elsősorban a minimálbérnél és a garantált bérminimumnál, százmilliárdos kiadást jelent - felelte az államtitkár az MTI kérdésére. A korábban számított és a már beadott költségvetésben szereplő összeg 84 milliárd forint. Magyarázatként hozzáfűzte: az öt százalékon felül a szakértői számítások szerint 10-15 százalékos bérkompenzációra kerülhet sor.

"Az elmúlt hetekben a munkáltatókkal folytatott konzultációk során alakult ki az az álláspont, hogy az öt százalék feletti sávban a kormánynak kell vállalnia az adójóváírás miatt kieső bér kompenzációját" - fogalmazott Czomba Sándor.

Az államtitkár közölte: a következő kormányülés után, még karácsony előtt megszületik a kompenzációval kapcsolatos végrehajtási rendelet. Emellett a vállalkozókat útmutatókkal, irányelvekkel segítik, mivel a kormányrendelet nem tartalmaz minden részletet - tette hozzá.

Az Autonómok szerint a munkavállalók és a munkaadók sem járnak jól


A minimálbér emelése a munkavállalóknak nem jelent többletjövedelmet, a munkaadókra azonban jelentős terhet ró, elbocsátásokhoz és a feketefoglalkoztatás emelkedéséhez vezethet - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke az MTI-nek a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) hétfői ülését követően.

Borsik János kifogásolta, hogy a kormány nem készített hatástanulmányokat a kompenzációról, amelynek részleteit nem is dolgozta ki. Ráadásul Borsik János szerint ma még azt sem látni, hogy hogyan módosulhat a javaslat, ha át kell írni a költségvetést. Ezért a jelenlegi helyzetben túlzottan korainak nevezte a véleménye szerint csak felületesen előkészített javaslatot.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett rá, hogy az eredeti, 92 ezres összeggel a minimálbéresek nettó keresete 306 forinttal csökkent volna, ezért emelkedett az összeg 93 ezer forintra. Ezzel sem nő azonban a nettó keresete a munkavállalóknak, csak a 2011-es szinten ragad meg - hívta fel a figyelmet. A munkaadóknak azonban jelentős terhet jelent az emelés és a bérkompenzáció, ez pedig növeli a kockázatát a feketefoglalkoztatás erősödésének és az elbocsátások növekedésének - tette hozzá.