eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vitanap lehet az uniós szerződésről - ellenzéki reagálások

Az MSZP, az LMP és a DK is az uniós kormányközi szerződés támogatására szólította fel a kormányt, egyedüli ellenzéki pártként a Jobbik utasítja ez a megállapodást.

Megdöbbentő és érthetetlen, hogy Orbán Viktor először határozott nemet mondott arra a kormányközi szerződésre, amelyet az euróövezeti országok és több további európai uniós tagállam köt annak érdekében, hogy új szabályokat vezessenek be a pénzügyi fegyelem szigorítására - mondta Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke szerint előrelépés, hogy a miniszterelnök "visszakozott, megváltoztatta álláspontját", és a parlamentre bízná a döntést, de hangsúlyozta, hogy az országgyűlési többség az elmúlt másfél évben mindig a kormányfő akaratának megfelelően szavazott, így ez a javaslat szerinte álságos.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: "az önfejűségnek és a hülyeségnek is van határa", ezért üdvözlik, hogy a csütörtök esti határozott kormányzati elutasításból péntek reggelre "egy talán lett".

A brüsszeli bohózat, az, hogy óránként változott a kormány álláspontja, nemcsak a magyar kabinet alkalmatlanságát mutatja, hanem egy egész országból csinált bohócot az EU előtt - mondta Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője.

Az LMP szerint arra lett volna szükség, hogy a miniszterelnök egyértelmű elköteleződést mutasson az új európai együttműködés mellett, azzal, hogy a végső szót a magyar parlament mondja ki - közölte Scheiring Gábor, aki hangsúlyozta: a brüsszeli uniós csúcstalálkozón történtek azt bizonyítják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppen annyira felkészületlen, mint kormányának miniszterei.

Scheiring Gábor kiemelte, hogy Orbán Viktor a hezitálással meglebegtette, hogy azoknak az álláspontjára helyezkedik, akik nem akarnak egyértelműen állást foglalni a spekulációval szemben. Hozzátette: a miniszterelnök egy olyan szerződés aláírásával kapcsolatban vonakodott, amely sok esetben hasonló szabályokat tartalmaz, mint amilyeneket ő kezdeményezett a magyar parlamenten.

Az LMP követeli, hogy a lehető leghamarabb hívjon össze a kabinet országgyűlési vitanapot, ahol a képviselők meg tudják tárgyalni a kérdést.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a miniszterelnök történelmi hibát követett el, gyengítette és eltávolította az Európai Uniótól Magyarországot, így az elmúlt húsz év legkártékonyabb külpolitikai döntését meghozva az unióból való kiiratkozás szélére sodorta az országot.

A Demokratikus Koalíció elnöke úgy látja, hogy a magyar kormány az elmúlt pár napban minden lehetséges álláspontot elfoglalt már a szigorúbb költségvetési fegyelmet előíró uniós szerződéssel kapcsolatban a támogatástól a teljes elutasításig. Hozzátette: csütörtökig Martonyi János külügyminiszter amellett érvelt, hogy Magyarország támogatja az uniós alapszerződés módosítását, majd Orbán Viktor ezzel gyökeresen ellentétes álláspontra helyezkedett Brüsszelben, végül délelőttre ez a nem talánra módosult.

A Demokratikus Koalíció elnöke hangsúlyozta: mivel a végső döntést úgyis a parlamentnek kell jóváhagynia, a kormánynak lehetősége lett volna, hogy világos - támogató - álláspontot képviseljen ebben az ügyben Brüsszelben. Kiemelte, hogy a Nemzetközi Valutaalap az unióval közösen tárgyal majd Magyarországgal, és az alapszerződéssel kapcsolatos magyar álláspont miatt várhatóan szigorúbb uniós feltételekre lehet számítani. Gyurcsány Ferenc a Lehet Más a Politikához hasonlóan sürgette, hogy az Országgyűlés még idén tűzze napirendjére a kérdést.

A Jobbik ezzel szemben elutasítja az Európai Uniós kormányközi szerződést - jelentette ki Volner János pénteken. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint a magyar kormány csütörtök este azért hezitált a csatlakozással, mert "a kormány belátta, hogy képtelen lesz az adósságcsökkenésre, gazdasági konszolidációra vonatkozó terveit teljesíteni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×