Vitanap lehet az uniós szerződésről - ellenzéki reagálások

Infostart
2011. december 9. 17:15
Az MSZP, az LMP és a DK is az uniós kormányközi szerződés támogatására szólította fel a kormányt, egyedüli ellenzéki pártként a Jobbik utasítja ez a megállapodást.

Megdöbbentő és érthetetlen, hogy Orbán Viktor először határozott nemet mondott arra a kormányközi szerződésre, amelyet az euróövezeti országok és több további európai uniós tagállam köt annak érdekében, hogy új szabályokat vezessenek be a pénzügyi fegyelem szigorítására - mondta Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke szerint előrelépés, hogy a miniszterelnök "visszakozott, megváltoztatta álláspontját", és a parlamentre bízná a döntést, de hangsúlyozta, hogy az országgyűlési többség az elmúlt másfél évben mindig a kormányfő akaratának megfelelően szavazott, így ez a javaslat szerinte álságos.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: "az önfejűségnek és a hülyeségnek is van határa", ezért üdvözlik, hogy a csütörtök esti határozott kormányzati elutasításból péntek reggelre "egy talán lett".

A brüsszeli bohózat, az, hogy óránként változott a kormány álláspontja, nemcsak a magyar kabinet alkalmatlanságát mutatja, hanem egy egész országból csinált bohócot az EU előtt - mondta Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője.

Az LMP szerint arra lett volna szükség, hogy a miniszterelnök egyértelmű elköteleződést mutasson az új európai együttműködés mellett, azzal, hogy a végső szót a magyar parlament mondja ki - közölte Scheiring Gábor, aki hangsúlyozta: a brüsszeli uniós csúcstalálkozón történtek azt bizonyítják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppen annyira felkészületlen, mint kormányának miniszterei.

Scheiring Gábor kiemelte, hogy Orbán Viktor a hezitálással meglebegtette, hogy azoknak az álláspontjára helyezkedik, akik nem akarnak egyértelműen állást foglalni a spekulációval szemben. Hozzátette: a miniszterelnök egy olyan szerződés aláírásával kapcsolatban vonakodott, amely sok esetben hasonló szabályokat tartalmaz, mint amilyeneket ő kezdeményezett a magyar parlamenten.

Az LMP követeli, hogy a lehető leghamarabb hívjon össze a kabinet országgyűlési vitanapot, ahol a képviselők meg tudják tárgyalni a kérdést.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a miniszterelnök történelmi hibát követett el, gyengítette és eltávolította az Európai Uniótól Magyarországot, így az elmúlt húsz év legkártékonyabb külpolitikai döntését meghozva az unióból való kiiratkozás szélére sodorta az országot.

A Demokratikus Koalíció elnöke úgy látja, hogy a magyar kormány az elmúlt pár napban minden lehetséges álláspontot elfoglalt már a szigorúbb költségvetési fegyelmet előíró uniós szerződéssel kapcsolatban a támogatástól a teljes elutasításig. Hozzátette: csütörtökig Martonyi János külügyminiszter amellett érvelt, hogy Magyarország támogatja az uniós alapszerződés módosítását, majd Orbán Viktor ezzel gyökeresen ellentétes álláspontra helyezkedett Brüsszelben, végül délelőttre ez a nem talánra módosult.

A Demokratikus Koalíció elnöke hangsúlyozta: mivel a végső döntést úgyis a parlamentnek kell jóváhagynia, a kormánynak lehetősége lett volna, hogy világos - támogató - álláspontot képviseljen ebben az ügyben Brüsszelben. Kiemelte, hogy a Nemzetközi Valutaalap az unióval közösen tárgyal majd Magyarországgal, és az alapszerződéssel kapcsolatos magyar álláspont miatt várhatóan szigorúbb uniós feltételekre lehet számítani. Gyurcsány Ferenc a Lehet Más a Politikához hasonlóan sürgette, hogy az Országgyűlés még idén tűzze napirendjére a kérdést.

A Jobbik ezzel szemben elutasítja az Európai Uniós kormányközi szerződést - jelentette ki Volner János pénteken. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint a magyar kormány csütörtök este azért hezitált a csatlakozással, mert "a kormány belátta, hogy képtelen lesz az adósságcsökkenésre, gazdasági konszolidációra vonatkozó terveit teljesíteni".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló a DK sajtótájékoztatójáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Összefoglaló az LMP sajtótájékoztatójáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Összefoglaló az MSZP sajtótájékoztatójáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Volner János
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást