eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán: Át kell dolgozni a költségvetést

Izgalmas és Magyarország számára sikeres csúcson vagyunk túl - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az ülést követő sajtótájékoztatón. A kormányfő szerint az csak hétfőn dől el, hogy az eurózóna számára is sikeres volt-e, amikor látszik a hitelezők álláspontja, valamint eldől márciusban, a megállapodás végén.

A nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben a kormány parlamenti felhatalmazás nélkül nem járhat el - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az EU-országok csúcsvezetőinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy az euróövezet válságának megoldását célzó szerződés a tervek szerint olyan, a szuverenitást súlyosan érintő pontokat tartalmaz, amelyekről az Országgyűlésnek kell döntenie.

"Magyarország és Nagy-Britannia sohasem fog ülni egy csónakban" - mondta azzal kapcsolatban, hogy a britek kereken elutasították az új kormányközi szerződésben való részvételt, az eurózónán kívüli többi kilenc EU-ország viszont saját parlamentjével kíván előbb konzultálni. Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy Nagy-Britannia később sem kívánja bevezetni az eurót, míg Magyarország szerződéses kötelezettséget vállalt arra, hogy ezt megteszi, amint a feltételek lehetővé teszik.

Újratervezés kezdődik

2012 nehezebb lesz az EU-nak, mint azt akár az előző csúcson gondolni lehetett, főleg az év első felében lesznek nagy finanszírozási igények - vélekedett Orbán Viktor, aki szerint a növekedés jóval lassabb lesz, mint azt bárki várta volna.

A növekedési előrejelzéseket ugyan Magyarországnak lejjebb kell vinnie, de nem kell félnünk - hangsúlyozta a kormányfő az Index tudósítása szerint. Hozzátette: a gazdasági miniszterrel hétfőn konzultálni fog.

Orbán Viktor kiemelte: teljesen át kell dolgozni a költségvetést, ami komoly újratervezést igényel, kevés idő lesz rá, ezért már szombaton elkezdik ezt a munkát.

2012 eleje nagyon nehéz lesz, de a 2013 jó év lehet, sokkal könnyebb. Az eurózónában recesszióval is lehet számolni. Komoly gazdaságpolitikai feladat, hogy ez nálunk ne így legyen - fejtette ki.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországnak nincs oka sietni, rohanni, az ugyanis kalandorság lenne, ettől meg kell védeni az országot. Legkésőbb márciusra létrejön a 17-ek megállapodása, a jogi konstrukciót már jövő héten elkezdik kiépíteni - tette hozzá.

Nem szabad feladni a bővítést

A gazdasági-pénzügyi válság miatt nem szabad feladni az EU-bővítés folytatását - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök.

Elmondta, hogy indítványára egyértelműbb, Szerbia számára pozitívabb lett az eredeti szövegtervezet, amelyet a szerb EU-tagjelölti státus megadásának menetrendjére dolgoztak ki. Mint megjegyezte, a most elfogadott szöveg - amely a jövő márciusi EU-csúcsra ígéri a hivatalos döntést ebben a kérdésben - "olyannyira jó, hogy már csaknem maga a döntés".

Orbán tudomásul veszi, hogy Fellegi az IMF-tárgyalásokra akar koncentrálni


Orbán Viktor tudomásul veszi, ha Fellegi Tamás arra a következtetésre jutott, hogy egyszerre két munkát - az IMF-tárgyalások vezetését és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítását - nem lehet rendesen elvégezni.

A miniszterelnök azt mondta, nem tud arról, hogy Fellegi felajánlotta volna lemondását a miniszteri posztról. Arról van tudomása, hogy Fellegi el fogja végezni a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások irányítását.

"Ha jól értem, arra a következtetésre jutott, hogy a két dolgot együtt nem tudja csinálni" - tette hozzá.

A kormányfő úgy reméli, hogy erről még a héten beszélni fog Fellegi Tamással. Mint mondta, tudomásul veszi, ha egyszerre két munkát nem lehet elvégezni, és egyetért azzal, hogy most a legfontosabb a nemzetközi pénzügyekről való tárgyalássorozat. Örömének adott hangot, hogy Fellegi Tamás "hajlandó az erőit ennek érdekében mozgósítani".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×