eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

"Kommandós megszállás" a budapesti kórházakban - lapszemle

A Népszabadság arról ír, hogy kommandós megszállásként élik meg a fővárosi kórházak az államosítással megbízott munkacsoportok jelenlétét. A Magyar Nemzet a chipsadóból fedezett egészségügyi bérkiegészítésről ír.

A Népszabadság arról ír, hogy kommandós megszállásként élik meg a fővárosi kórházak az intézmények államosításával megbízott munkacsoportok jelenlétét. A lapnak nyilatkozó egyik kórházi főigazgató szerint "a jogászokból, pénzügyi és ingatlanszakértőkből, valamint állami hivatalnokokból álló csapattal nemcsak az a probléma, hogy még a kórházi pókhálókat is összeszámoltatják, hanem az is, hogy hozzáértés, átgondolt koncepció nélkül küldték őket a terepre". Az intézményvezető szerint a csoportok tagjai maguk sem tudják, hogyan végeznek szűk egy hónap alatt a rájuk bízott feladattal.

A Magyar Nemzet a chipsadóból fedezett egészségügyi bérkiegészítésről ír. A cikk szerint a legnagyobb terheléssel és kockázattal járó munkakörben dolgozó egészségügyiek részesednek idén abból a három milliárd forintos összegből, amely a népegészségügyi termékdíjból folyik be. Ide tartoznak például az aneszteziológián és az intenzív ellátásban dolgozó orvosok, szakasszisztensek és ápolók, a műtősök és a műtőben dolgozó szakasszisztensek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium november végén kiadott rendelete szerint január 1-jétől megszűnik a jogosítvány megszerezéséhez eddig alapkövetelménynek számító rutinvizsga. Hosszabb lesz azonban a forgalmi vizsga, és a vezetői engedélye sem lesz olcsóbb azáltal, hogy eggyel kevesebb vizsgához kötik - írja a Totalcar.

A Napi Gazdaság cikke szerint a 2010-es adóváltozások az alacsony jövedelműek bevételét tovább csökkentették, míg a magas jövedelműekét növelték. A KSH adataira hivatkozva a lap azt írja: a háztartások egy főre jutó nettó jövedelmét tekintve az alsó kategóriába tartozók kilenc ezer forintot veszítettek, a felsőbe tartozó pedig 314 ezret nyertek 2010-ben.

A Portfolio.hu arról ír, hogy egyre népszerűbb a FED elnöke a befektetők körében. A Bloomberg által készített szavazás eredménye egyértelműen azt mutatja, hogy a piaci szereplők szerint a FED sokkal hatékonyabb a válságkezelésben, mint európai társa, az Európai Központi Bank.

A Pénzcentrum.hu a drasztikus olajár-drágulás benzinárra gyakorolt hatásait elemzi. Az internetes gazdasági lap szerint egy átlagos, benzint tankoló autós számára havi 7858 forintos kiadásnövekedést, míg egy átlagos, gázolajat tankoló autósnak havi 11480 forintos tehernövekedést jelentene, ha a hordónkénti 150 dolláros olajár jóslatok beigazolódnak, vagyis a jelenlegi szintekről a benzin literenkénti ára 70, a gázolajé pedig 80 forinttal emelkedne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×