Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Médiabiztos: a sajtó sokat tehet az öngyilkosságok megelőzéséért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján, valamint magyar szakemberek segítségével dolgozott ki ajánlástervezetet az öngyilkosságok sajtóban való bemutatására a média- és hírközlési biztos. Bodonovich Jenő január elejéig várja az újságírók és pszichológusok észrevételeit a tervezethez, és január közepén teszi közzé az irányelveket.

A médiában bemutatott öngyilkosságok mind az elkövetés módjában, mind helyében ismétlődést, példakövetést idézhetnek elő, ezért fontos, hogy a sajtó megfelelően közölje az ilyen eseteket - mondta a média- és hírközlési biztos csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, a BeszÉljünk róla! - A média pozitív szerepe az öngyilkosságok megelőzésében című konferencia keretében.

A biztos az ajánlástervezetben a többi között azt emelte ki: mivel az öngyilkossághoz sokrétű problémák vezetnek, megtévesztő, ha egy-egy okkal próbálja magyarázni az esetet a média. Kerülni kell az eset leírását, a szenzációkeltést, továbbá azt is, hogy hétköznapi eseményként kerüljön elő az öngyilkosság.

Nem szerencsés az sem, ha egy médium kiemelt helyen közli az eseményt, és célszerű a hozzátartozók számára a médián keresztül is tájékoztatást adni arról, hol kaphatnak segítséget. A médiabiztos ezek közül a Lélekben Otthon Alapítványt emelte ki. Az érdeklődők az ajánlástervezetet a hírközlési biztos honlapján, a www.mhb.nmhh.hu oldalon is elolvashatják, észrevételeiket pedig a mhbajanlas@nmhh.hu címre küldhetik el.

Bodonovich Jenő arról is beszámolt: világszerte több mint 50 kutatás bizonyítja az összefüggést az öngyilkossági témák médiajelenléte és az öngyilkosságok száma között. Ennek alapján ki lehet jelenteni, hogy emelkedik az esetszám, ha a sajtó nagyobb számban, részletesebben, szemléletesebben mutatja be az eseményeket. A médiabiztos munkájának egyik eredménye, hogy a 116-123 lelki segélyvonal az egész országból, már mobiltelefonról is ingyenesen hívható.

Magyarországon naponta átlagosan hat ember követ el befejezett öngyilkosságot és mintegy 70 ember tesz kísérletet erre. Mivel az ilyen haláleset nagy hatással van a közeli hozzátartozókra, ezért több mint 200 ember válik érintetté naponta - mondta a médiabiztos.
Barlay Tamás, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vallási műsorainak főszerkesztője arra mutatott rá: a média egészének fontos szerepe van abban, hogy reményt adjon az embereknek. Mint mondta, ha megoldást nem is feltétlenül a televízióból kap a bajban lévő, a műsorok ahhoz hozzásegíthetik, hogy eljusson a megfelelő közösségbe.

A konferencián Benedikt Till, a bécsi orvosi egyetem kutatója arról számolt be, hogyan sikerült Bécsben a ,80-as években csökkenteni a metróban elkövetett öngyilkosságok számát azáltal, hogy a média nem számolt be az eseményekről. A professzor fontosnak nevezte a sajtó munkatársainak folyamatos tájékoztatását és képzését az öngyilkosságok bemutatásáról, beszámolóik ugyanis jelentős hatással lehetnek az esetek ismétlődésére.

Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatója egy miskolci és egy szolnoki, többéves megelőző program eredményeiről számolt be. Mint mondta, a szolnoki médiaprogram hatására az országos arányhoz képest jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma, de sajnos a kampányt követően az adatok ismét romlottak.

Rihmer Zoltán, a Semmelweis Egyetem professzora arra mutatott rá: az Európai Unióban Magyarország Litvánia után a második legrosszabb helyen áll az öngyilkosságok tekintetében. A felnőtt lakosság 3,2 százaléka élete során legalább egy alkalommal kísérletet tesz arra, hogy önkezével vessen véget életének.

Hanganyag: Windisch Judit