Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még nincs influenzajárvány, de egyre több a beteg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár Magyarországon még nem aktív az influenzavírus, többen kérték már a védőoltást - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója. Az idei vakcina összetétele gyakorlatilag megegyezik a tavalyival, ennek ellenére a védőoltást azoknak is javasolják, akik tavaly már megkapták - mondta Melles Márta.

Egy hét alatt mintegy hét százalékkal nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, de az influenzavírust az idei szezonban még mindig csak egy ember szervezetében mutatták ki - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentéséből.

A közlés szerint november 28. és december 4. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján nagyjából 7100-an keresték fel orvosukat influenzaszerű tünetek miatt. Az előző héthez képest az ország tíz közigazgatási területén emelkedett, hét területen csökkent, három területen nem változott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

A legkevesebb influenzagyanús esetet Csongrád és Nógrád megyében, míg a legtöbbet Győr-Moson-Sopron, Pest megyében és Budapesten regisztrálták. A 48. héten az influenzavírust senki szervezetében nem azonosították, influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés.

A múlt héten összesen 26 influenzagyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra az OEK légúti vírus osztályára. Ezek közül a hagyományos úton érkezett három mintából kettő parainfluenza-pozitívnak bizonyult.

A jelentés szerint az orvoshoz fordulók életkor szerinti megoszlása az előző héthez hasonló volt. A betegek több mint tizenhat százaléka volt 14 éven aluli gyermek, csaknem tizenkét százalékuk 60 éven felüli. A betegek mintegy 45 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, csaknem 27 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjából került ki.

Az OEK jelentése szerint a 40-48. hét között 187 vizsgálati anyagot dolgoztak fel a légúti vírus osztályon. Ezek közül egy betegnél influenza A, összesen tizenkettőnél parainfluenza-fertőzést igazoltak.

A parainfluenza-vírus az influenzához hasonló tüneteket okoz. Elsősorban a tüdőt támadja meg, és a krupp, a gyerekeknél fulladásszerű tüneteket okozó alsó légúti megbetegedés 75 százalékáért felelős.

November elején az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azt közölte: a 2011/2012-es influenzaszezonban egy 18 éves beteg szervezetében mutatták ki először az influenzavírust.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta: az oltás országszerte megkezdődött; a védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért érdemes az oltást mielőbb beadatni. Az idén is 1,3 millió vakcina áll térítésmentesen a veszélyeztetett korcsoportok, vagyis a krónikus betegek és a 65 éven felüliek rendelkezésére, az érintettek a háziorvosuknál kaphatják meg az oltást.