Kritikus a helyzet a Dunán

Infostart
2011. december 7. 06:05
Súlyos károkat okoz a szállítóknak és a gabonatermesztőknek is a Duna alacsony vízállása. A jelenlegihez hasonló száraz időszakokat a hajósok szerint a vízlépcsők megépítésével lehetne kivédeni.

Bár némi csapadék esett az elmúlt két napban, a Duna vízszintje nem emelkedett jelentősen, így a hajózási helyzet változatlanul kritikus - mondta az InfoRádiónak Szalma Botond, a Magyar Országos Hajózási Szövetség elnöke.

Hozzátette, a hajózási cégek súlyos veszteségeket kénytelenek elkönyvelni, hiszen azok, akiknek a hajói nem tudnak közlekedni, elveszítik a teljes hitel- és lízingösszeget, amelyet minden hónapban ki kell fizetni. A még közlekedő hajók pedig csak harmadannyi terhet képesek szállítani, mint korábban - mondta.

A gabonatermesztőket is hátrányosan érinti az alacsony vízállás, mondta az InfoRádiónak Vancsura József, a Gabonatermesztők Egyesületének elnöke. Hozzátette, ők sem tudnak mást tenni, várnak és bizakodnak abban, hogy jön az eső, mivel ötven éve nem volt olyan aszály, mint most.

Vancsura József hozzátette, felmérhetetlen károkat okoz a szállítás akadozása, mert nem tudják teljesíteni a megrendeléseket, és a termény raktározásáról is gondoskodni kell.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szalma Botond
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Vancsura József
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást