eur:
394.36
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szócska: Az államosítással nem oldódik meg a kórházak minden problémája

Az egészségügy rendbetételének egyetlen megoldása a Semmelweis-tervben foglaltak végrehajtása - jelentette ki egy konferencián Szócska Miklós egészségügyi államtitkár. Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint viszont a kormány az 1993-ban elhagyott rendszerhez tér vissza.

"Mivel a döntés megszületett, a folyamat beindult, a vita innentől akadémikus" - ezt válaszolta egy konferencián az egészségügyért felelős államtitkár arra a kérdésre, valóban az egészségügy államosítása-e az egyetlen megoldás a rendszer problémáinak kezelésére.

Szócska Miklós azt ugyanakkor elismerte: 2012. január 1-jével, amikor állami kézbe kerülnek a fővárosi és a megyei fenntartású kórházak, a probléma még nem oldódik meg.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint viszont problémás, hogy az állam a szabályozói mellett a tulajdonosi és a finanszírozó szerepkört is magához veszi.

A Semmelweis Egészségügyi Menedzserképző Központ munkatársa, Szócska Miklós egykori kollegája szerint a társadalombiztosítás végleges államosításával még sebezhetőbbé válik az egészségügy finanszírozása, az pedig, hogy a tb-járulék szociális hozzájárulási adóvá alakul, azt vonja maga után, hogy az államnak nem lesz semmilyen kötelezettsége.

Kérdésre válaszolva Szócska Miklós elismerte, hogy a központosított közbeszerzések haszonélvezője a multinacionális tőke lehet, szemben a hazai kkv-szektorral.

Az államtitkár és Sinkó Eszter között vita alakult ki arról, hogy az önkormányzati szektor mennyire volt jó gazdája az egészségügyi intézményeknek, és hogy mennyi pénzt fektettek az ellátásba.

Szócska Miklós a konferencián arról is beszélt, hogy 2012-ben kiemelten kezelni kívánják az emberi erőforrás krízist is, a jelszavuk az lesz, hogy "Mindent a bérekre!".

Az államtitkár felszólalása végén megjegyezte: apátiát és depressziót érez az ágazat szereplőin a tervezett változtatások miatt, nem pedig harci kedvet és túlélni akarást. Úgy fogalmazott: "Akkor ez itt az evolúció vége!"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×