Ki lesz a Kúria elnöke? - lapszemle

Infostart
2011. december 6. 07:06
A Népszabadság azt találgatja, ki lesz a Kúria elnöke, a Magyar Nemzet pedig arról ír, hogy a rektorok nem mernek hozzányúlni a zárolt vagyonhoz.

A Népszabadság szerint Darák Péter, a Legfelsőbb Bíróság bírája, az ELTE-ÁJK pénzügyi jogi tanszékének adjunktusa esélyes a Kúria élére. A lap úgy tudja, hogy a Fideszben, illetve a KDNP-ben Czine Ágnest, a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának a vezetőjét is a "komoly nevek" közt említetik. Rajtuk kívül felvetődött még Kemenes Istvánnak, a Szegedi Ítélőtábla kollégiumvezetőjének, illetve Erőss Mónikának, a Fővárosi Bíróság csoportvezető bírájának a neve is.

Az Index információi szerint Talmácsi Gábor vezetésével, és állami garanciavállalással magyar motoroscsapat alakul, hogy a jövőben a világbajnokságon induljon. A hírt a motoros sajtósa szóban és írásban sem megcáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó, türelmet kért, a jövővel kapcsolatban egyelőre nem tud nyilatkozni.

Felfüggesztette a magyar szarvasmarha bevitelét Törökország, írja a Magyar Nemzet. Ennek oka, hogy a török hatóság több olyan esettel találkozott, amikor egyetlen Magyarországon kiállított dokumentummal többször exportáltak szarvasmarhát Magyarországról Törökországba.

Szintén a Magyar Nemzet írja, hogy a rektorok nem mernek hozzányúlni a zárolt vagyonhoz, így a zárolás miatt több intézmény hónapok óta nem tud fizetni az óraadó oktatóknak és nem tud szerződést kötni a külsős vizsgáztató tanárokkal, miközben napokon belül megkezdődik a vizsgaidőszak.

A Napi Gazdaság azt írja, a BKV felügyelőbizottsága sem tartja jó ötletnek a cég kollektív szerződésének felmondást. Szerintük a várható megtakarítás nem áll arányban kollektív szerződés felmondása miatti konfliktusok negatív hatásával.

A Napi Gazdaságban arról is olvashatnak, hogy több mint ezermilliárd forint összegű magyar államkötvényt vásárolt meg az elmúlt hat hónapban a Franklin Templeton befektetési alap, s ezzel a deviza államadósság tíz százaléknál nagyobb részét tartja a kezében. Ez a szituáció akkor lehet veszélyes, ha a magyar kötvénypiacon is bevásárló alapokból a befektetők tőkét vonnak ki, s ezeknek emiatt csökkenteniük kell befektetésüket. Mivel a magyar piac likviditása nem tesz lehetővé hirtelen nagy volumenű eladásokat, így könnyen szétverhetik az ilyen kényszerű eladással.

A Portfolio.hu azt írja, egy múlt héten megjelent törvénymódosítás értelmében 2012-től a munkáltató által kötött betegségbiztosítások díja adó- és járulékmentessé válik. Mindez komoly változásokat jelent a magán-egészségügyi szolgáltatások igénybevételére szóló biztosítások piacán is, hiszen a vállalatok így a cafeteria-rendszeren belül vagy egyéb, béren kívüli juttatásként biztosíthatják munkavállalóik számára a magán-egészségügyi szolgáltatások igénybevételét.

Könnyen lehet, hogy hamarosan Amerikát is meghódítja az egyik legismertebb magyar étel, a lángos - írja a Pénzcentrum.hu. Egy ismert New York-i gasztronómiai blog lelkesen ajánlja olvasóinak a (kenyér)lángost, amit a metropoliszban már több helyen is lehet kapni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást