Egy hét múlva szavazhat az Országgyűlés a bírói vezetőkről

Infostart
2011. december 6. 18:00
Jövő kedden szavazhat az Országgyűlés a Kúria és az Országos Bírói Hivatal vezetőiről. Az ügyben az államfővel egyeztető frakcióvezetők a jelöltekről egyelőre nem nyilatkoztak.

A köztársasági elnök elfogadta a Fidesz frakcióvezetőjének javaslatát, és várhatóan még a héten megnevezi jelöltjeit a Kúria, valamint az Országos Bírói Hivatal vezetésére.

Mindezt Lázár János jelentette be, miután az intézményvezetőkről egyeztetett az államfővel. "Azt javasoltam az elnök úrnak, hogy tegye meg a javaslatát a héten. Az Országgyűlésnek pedig azt fogom javasolni a csütörtöki házbizottsági ülésen, hogy jövő hétfőn az alkotmányügyi bizottság hallgassa meg a jelölteket, és jövő hét kedden, az Országgyűlés válassza meg a Magyar Köztársaság Kúriájának elnökét, illetve az Országos Bírói Hivatal elnökét" - mondta a frakcióvezető.

Lázár János kitért arra is, hogy az államfő több személyt is megnevezett az egyeztetésen, ő pedig ismertette, kik a Fidesz-frakció jelöltjeit, ám neveket nem mondott, csak annyit, hogy "a köztársasági elnök úr döntését tudomásul fogjuk venni".

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az intézmények működőképességének fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a Kúria esetében az egységes ítélkezés, a bírói hivataléban pedig az ítélkezés felgyorsítása a cél.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője nem tett személyi javaslatot az intézmények vezetésére. "Lázár János majd megmondja, ki lesz az, akit a köztársasági elnöknek ki kell nevezni" - fogalmazott.

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője szintén nem tett személyi javaslatot, ám azt kérte az államfőtől, hogy ne csak egy jelöltet nevezzen meg a posztokra, "ezáltal lehetőséget teremtve arra, hogy mind a bizottság, mind a parlament mérlegelni tudjon személyek között".

Az LMP frakcióját vezető Schiffer András az államfő által említett nevek kapcsán úgy fogalmazott: több olyan személy is van, akivel szemben nehéz lenne kifogást támasztani, "de meglátjuk, mit dob ki a gép".

A frakcióvezetők mellett Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint Polt Péter legfőbb ügyész egyeztetett az államfővel az intézmények vezetőiről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást