eur:
395.78
usd:
372.66
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Orbán: Nem érezzük magunkat különcnek

Magyarország figyelemreméltó reformokba kezdett - mondta a német pénzügyminiszter, miután a magyar kormányfővel találkozott. Orbán Viktor arról beszélt, hogy konkrét reálgazdasági növekedési tervekre van szükség.

Erkölcsileg helyes és gazdaságilag kivitelezhető az a német álláspont, hogy mindenki fizesse vissza adósságait - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután a német pénzügyminiszterrel, Wolfgang Schäuble-lal tárgyalt. Hozzátette: ezért is áll a magyar kormány feladatainak középpontjában az államadósság csökkentése.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozó miatt Európa döntő fontosságú hét előtt áll.

Wolfgang Schäuble úgy vélte, hogy a tagállamok költségvetési fegyelmének erősítéséhez korlátozott szerződésmódosítás szükséges és reményét fejezte ki, hogy ezt egyhangú döntéssel pénteken már útnak is indítják a tagállamok képviselői. Mint mondta: Németország lehetőleg szoros kapcsolatot szeretne az Európai Uniós 27-ek között és nem szeretnék megosztani a tagállamokat.

Magyarországról a német tárcavezető úgy fogalmazott: hazánk figyelemreméltó reformokat indított, amelyben Németország támogatja.

A különadókra vonatkozó újságírói kérdésre Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem érezzük magunkat különcnek, mert ami régen annak számított, ma már innovatívnak tűnik. Mutatja ezt a bankadó és a különadók ügye is. Az országnak egyébként nem volt más választása, a lakosságtól nem lehetett volna a különadók révén befolyt összeget beszedni, ezért is jól döntöttünk, mikor erre az útra léptünk - mondta a miniszterelnök.

Magyarországnak konkrét reálgazdasági növekedési tervekre, így iparfejlesztési, mezőgazdasági, és szolgáltatásfejlesztési programokra van szüksége ahhoz, hogy a kedvezőtlen európai gazdasági folyamatok miatt ne essen recesszióba - mondta Orbán Viktor. A kormányfő egy másik, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kezdődő tárgyalásokra vonatkozó kérdésre elmondta: egyelőre nem tud konkrétumot mondani, "csak növelni tudnám a találgatások számát".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×