Új szabály vonatkozik idén a petárdákra és tűzijátékokra

Infostart
2011. december 3. 14:05
Megváltoztak a pirotechnikai eszközök árusítására és felhasználására vonatkozó szabályok. Ez azt jelenti, hogy csekély veszélyességű tűzijátékokat már az év bármelyik napján lehet használni, de a harmadik kategóriába tartozó tűzijátékokat csak szilveszterkor lőhetik fel - közölte az InfoRádióval Cselényi József, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának munkatársa.

Az idén szeptembertől egy kormányrendelet értelmében megváltoztak a pirotechnikai termékekre vonatkozó jogszabályok - mondta el az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának munkatársa.

Az új szabályok értelmében az 1-es és a 2-es pirotechnikai osztályba tartozó - vagyis a kis zajszinttel járó és a csekély hatóanyag-tartalmú - eszközök szabadon forgalmazhatóak és bizonyos körülmények között felhasználhatóak egész évben.

A harmadik kategóriába eső tűzijátékokat csak december 31-én 18 órától január 1-jén reggel hat óráig használhatják a nagykorúak. Az uniós irányelvet itt szigorítva vette át a magyar jogszabály a biztonságra hivatkozva - emelte ki Cselényi József. Hozzátette: a negyedik kategóriába tartozó termékeket csak pirotechnikusok vásárolhatják.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást