Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szakszervezeti tüntetések zajlottak a fővárosban - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány intézkedései és politikája ellen tüntettek a fővárosban. Fokozzák az ellenőrzéseket a Paksi Atomerőműben a Duna alacsony vízállása miatt. Szlovákiában visszatérnek a kórházakba az orvosok.

A kormány oktatást, egészségügyet és munkavállalókat érintő intézkedései miatt demonstrált Budapesten több szakszervezeti tömörülés. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma még csütörtökön jelentette be, hogy megmozdulást tartanak, és a kezdeményezéshez négy másik érdekképviseleti tömörülés is csatlakozott. Napközben a Clark Ádám téren megmozdulást tartott a Magyar Szolidaritás Mozgalom is. A demonstráció résztvevői később szintén csatlakoztak a Széchenyi téri tüntetéshez. Közben a Kormányszóvivői Iroda megismételte: az új kormányzati intézkedésekre, a többi között az új munkatörvénykönyvére az ország újjászervezése miatt van szükség.

Szintén a kormány politikája ellen tartott újabb tüntetést a fővárosban az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport. A tüntetés szervezői a többi között Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonnali felmentését, valamint egy hiteles pénzügyi és gazdasági szakemberekből létrejövő állandó válságtanács létrehozását követelték. Emellett azt is szeretnék, hogy folyamatos tájékoztassák a nyilvánosságot a Nemzetközi Valutalappal folytatott tárgyalások részleteiről és eredményéről.

Fellépést sürget a magyarellenes megnyilvánulások ellen Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke. A Budapesten megtartott III. Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozón az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke ezen kívül az összefogás fontosságát is hangsúlyozta. A résztvevőkhöz intézett köszöntőlevelében Schmitt Pál köztársasági elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország csak azokat a jogokat várja a világtól, amelyeket a magyarok is megadnak másnak.

Tömeges kórház- és iskolabezárásoktól tart jövőre az önkormányzati szférában a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője. Horváth Csaba a jövő évi költségvetést értékelve azt mondta: az eddig is csődközelben lévő helyhatóságok most valóban csődbe jutnak.

Összesen 46 digitális kórlap kiegészítő, kézzel írott fontos részei tűntek el a 2005 és 2007 közötti időszakból a fővárosi Uzsoki utcai kórházból - mondta az intézmény főigazgatója. A rendőrség korábban a kórház egyik osztályának 2005 és 2007 közötti állítólagos morfin-túladagolási esetei miatt indított nyomozást. Golub Iván most azt hangsúlyozta: azok az írott részek tűntek el, amelyeken például az szerepel, hogy ki, kinek az utasítására, milyen dózisban, milyen készítményt alkalmazott.

Az akadémiai kutatóhálózat megújításáról dönt hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia 182., rendkívüli közgyűlése. Pálinkás József elnök közölte: az átalakítások során az eddigi 38 kutatóintézetből és két kutatóközpontból álló hálózat helyett 5 kutatóintézetet és 10 kutatóközpontot magába foglaló struktúra jön létre.

A Duna alacsony vízállása miatt életbe lépett az úgynevezett kisvizes intézkedési terv második fokozata a Paksi Atomerőműben. A létesítmény kommunikációs igazgatója közölte: ügyeletet rendeltek el, gyakoribbak az ellenőrzések, de továbbra is biztonságosan üzemel mind a négy blokk. Mittler István elmondta: a negyedik blokk 1987-es üzembe helyezése óta most mérték a legalacsonyabb vízállást.

Lapértesülés szerint a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep beruházására 2005-ben kötött szerződés ügyében is nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya. A Magyar Nemzetnek Bartha László szóvivő elmondta: akárcsak október közepén a Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek privatizációs szerződéseinél, a szennyvíztisztítónál is ismeretlen tettes ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt indítottak nyomozást.

A főváros IX. kerületében megtalálták azt az autót, amellyel a gyanú szerint a szerdai pénzszállító-rablás elkövetői elmenekültek. A gyanú szerint a pénzszállító autó sofőrje lopta el a pénzt az I. kerületi Donáti utcában szerda este megtalált járműből, majd egy másik autóval elhajtott. Azt egyelőre nem tudni, hogy a 37 éves férfinak, aki ellen országos, majd európai elfogatóparancsot adott ki a rendőrség- voltak-e segítői. A pénzszállító autó sofőrje az MTI Hírcentrum értesülése szerint több mint egymilliárd forinttal, az eddigi legnagyobb magyarországi zsákmánnyal menekült el.

Szlovákiában visszatérnek a kórházakba az orvosok, miután a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség péntek éjszaka megegyezett a tiltakozó akció befejezéséről. Az orvosok érdekvédelmi szövetsége arra szólította fel tagjait, hogy várják meg, amíg a megállapodást jogászok is megvizsgálják. Szlovákiában azt követően alakult ki egészségügyi szükséghelyzet, hogy a bérvita miatt egyszerre 1200 kórházi orvos mondott fel munkahelyén.