Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyéniben is szavazhatnának a határon túliak?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ne csak listára, egyéni választókerületekben is szavazhassanak a kettős állampolgárságot igénylő határon túli magyarok - javasolta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán Szász Jenő, a romániai Magyar Polgári Párt elnöke. Kérdés, hogy a magyar Országgyűlés elfogadja-e ezt.

Egyedül Szász Jenő, a romániai Magyar Polgári Párt elnöke fogalmazott meg módosító javaslatot a magyar Parlament elé került választójogi törvénytervezettel kapcsolatban a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán. Azt javasolja, hogy egyéni választókörzetben is lehessen szavazati joguk a határon túli magyaroknak.

Kövér László házelnök, a Fórum elnöke az InfoRádió kérdésére válaszolva úgy reagált: a javaslat beépül a bizottsági módosító indítványok közé, de hogy elfogadják-e, az a magyar Országgyűlésen múlik.

A Fórumon részt vevő többi határon túli szervezet képviselője csak annyit mondott: támogatják a tervezetet.

Gulyás Gergely a Fidesz nevében elutasította, hogy az adófizetés és a szavazati jog kapcsolatban állna egymással, mert akkor a fél évig itt tartózkodó Angelina Jolie-nak és Brad Pittnek is szavazati jogot kellene kapnia. Kiemelte: egyértelmű az előterjesztő szándéka, hogy az állampolgársággal együtt jár a választójog is. Ez összhangban van az unió országainak gyakorlatával, ott 27 állam közül 24 az állampolgársággal együtt biztosítja a választójogot - tette hozzá.

"az Országgyűlés előtt lévő javaslat gesztus is kíván lenni az ellenzéki pártok felé, és egy belpolitikai törekszik. Ha ilyen konszenzus nincs, akkor kérdés van-e a gesztusoknak értelme - mondta a fideszes politikus.

Szabó Vilmos, az MSZP képviselője szerint érdemi vita folyt, és döntő volt az a törekvés, hogy a közös pontokat keressék. Megerősítette ugyanakkor a szocialista álláspontot, hogy vonják vissza a javaslatot és kezdődjön ötpárti vita.

Egyetért a választójog kiterjesztésével a Jobbik, de a tervezettel nem - jelentette ki Szávay István, a párt képviselője.

Mile Lajos LMP-s politikus szerint az, hogy országos listára lehessen szavazni, rossz irány, nem jelenhetnének meg azok a sajátos problémák, amelyek a határon túli közösségeknél felmerülnek.

Kövér László a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a törvényt év végéig elfogadja a Parlament.